Напоследък започнаха да се случват много изтичания на пароли и лични файлове в интернет. Последният масов скандал с изтичането на снимки на знаменитости от Холивуд като че ли беше събитието, което доби най-голям обществен отзвук. Вчера вечерта медиите в интернет препращаха информация за ново събитие, което е свързано с изтичане на акаунти в Dropbox. Популярната облачна услуга се ползва от много потребители, включително и от България, които съхраняват своите файлове на сървърите на Dropbox. Пробив в сигурността е позволил информацията за много потребители да изтече свободно в интернет.

ВИЖ ОЩЕ: Facebook подготвя приложение за псевдоанонимно общуване

Пробивът е не само интересен за медиите, защото става въпрос за много голям брой засегнати акаунти, но и поради намеренията на престъпниците, които са осъществили този акт. Списъци с пароли за достъп са публикувани в интернет заедно със съобщение от кракерите, в което се казва, че при „даряване“ на bitcoin ще бъдат публикувани още /списъци. В съобщението се споменава, че общия брой на откраднати пароли е 7000000. Разпространението на криптовалутата bitcoin и нейната популярност сред интернет средите за първи път се използва като средство за финансиране на престъпници по този начин. Реално чрез това съобщение кракерите се опитват да печелят от своите престъпления чрез новия начин за финансиране.

Ако ползвате Dropbox Ви съветваме да си смените паролите, както и да включите възможността за допълнителна автентикация.

По-късно след атаката говорител от Dropbox заяви, че причината за теч на пароли не е от уязвимост в техните сървъри или системи за сигурност, но от приложения от трети страни, които са имали достъп до файловете. Припомняме, че Dropbox предлагат възможност за връзка със социални мрежи като Facebook и Twitter, както и много други уебсайтове и услуги. Атаката е била осъществена от компроментирана услуга, която са ползвали потребителите. Засечените изтекли пароли от страна на Dropbox са премахнати, а потребителите са уведомени с e-mail. Но все още пълните списъци с данни не са публикувани, така че вероятно има още много пострадали от атаката.