Всички смарт джаджи днес ни предлагат едно незаменимо удобство, което ни се струваше научна фантастика преди години, а именно постоянната свързаност със света. WiFi, 3G, LTE и другите технологии за връзка са неразделна част от спецификациите на всяко устройство произвеждано днес. Недостатък на сегашното състояние на всички тези начини на връзка е необходимостта от предавател – компонент, който изисква енергия. Дори и консумацията на електрическа енергия при новите смарт джаджи, които носим като смарт часовници, гривни и други не е никак малка.

Учени в Университета на Южна на Калифорния през последните две години са разработили решение на този проблем – устройство, което отразява WiFi лъчите вместо да ги предава. Принципът на работа на компонента е много прост – устройствата не предават директно лъчи, а само ги отразяват. По този начин сигналите организират една огромна мрежа от свързани лъчи, които стигат до желания източник – рутер или друго крайно устройство. Тъй като мобилните и смарт устройствата трябва единствено да приемат и да отразяват лъчите, а не да ги предават, технологията позволява свързаност на устройствата при 0.01% енергопотребление в сравнение със сегашните предаватели.

До този момент са демонстрирани връзки със скорост от 3Mb на секунда в разстояние до 2.5 метра. С развитието на тази технология се очаква устройствата да могат да работят на разстояние до 20 метра и със скорост, която да е сравнима със сегашните WiFi спецификации.