Снимка: eSight

Точно както слепият лейтенант Джорди Ла Фордж от сериала “Star Trek: Следващото поколение” (Star Trek: The Next Generation), млада жена, която е сляпа откакто е навършила 7 години, вече може да вижда. И също както Ла Фордж, при нея това е възможно благодарение не на операция или лекарства, а чрез носимо устройство, което ѝ помага.

Компанията, която стои зад eSight 3 споделя, че джаджата им не е подходяща при всички видове слепота, но има шанс над 50% тя да помогне във всякакви случаи. Плюсът е, че слепите хора, които искат да я пробват, не трябва да се подлагат на никакви интервенции — просто поставят хедсета и пробват дали ще им е от полза.

По думите на Ивон Феликс, която е видяла съпруга си и детето си за първи път благодарение на eSight,

“Спомням си как сложих [устройството] и погледнах нагоре, виждайки съпруга си, за който съм омъжена вече осем години и който не съм виждала никога до сега. И моят син на два месеца, който току-що бяхме прибрали вкъщи от болницата; мъжът ми го държеше и това е най-красивата картина, [която съм виждала]. Запечатана е в съзнанието ми до края на живота ми.”

От CNET описват eSight 3 така: “eSight 3 притежава камера, която работи с дисплеи с висока резолюция и оптични призми […], които помагат да бъде върнато зрението на тези със слабо такова.” Изображенията биват показвани от устройството така, че да бъдат достъпни до потребителя с Отново според CNET, Ивон Феликс е загубила 98% от зрението си след катастрофа. Тя е диагностицирана с рядка форма на дегенерация на макулата.

eSight е по-възможно да помогне на хора с такъв тип заболяване, или например слепота в следствие на диабет, но не би било много полезно при хора с тежка глаукома. Въпреки това, както споменахме по-горе, простотата на работа и липсата на нужда от интервенции правят тестването на eSight 3 възможно от всеки, който би искал да провери, дали устройството ще му помогне.