Totality | Снимка: Ганчо Ганчев

Слънчевите затъмнения са редки явления. Случват се само веднъж на всеки 18 месеца, когато Луната застане точно между Слънцето и Земята. Не винаги обаче пълната фаза на затъмнението е лесно видима — в по-голяма част от случаите тя преминава над океани и други трудно достъпни места (като Антарктида например).

Точно това е едно от нещата, които направи слънчевото затъмнение от 21 август това лято толкова посещаемо — пътят на сянката премина по диагонал над Съединените американски щати.

Сега, според ново проучване от Мичиганския университет, затъмнението е било наблюдавано от рекорден брой жители на САЩ — цели 215 милиона души, ако трябва да сме точни. Това са 90% от всички възрастни американци. 154 милиона от тях са го гледали на живо, навън, докато 61 милиона други са следили различни живи предавания, показващи явлението.

Ако имате нужда от някакво сравнение, за да добиете представа колко хора са това, ето — на изборите за президент на САЩ през ноември миналата година са гласували 137 милиона американци. Две от най-печелившите кино продукции изобщо, “Титаник” и “Аватар”, са гледани от общо 138 милиона жители на САЩ. Дори повече, отколкото използват Twitter (157 активни потребители всеки ден).