По-рано тази година ви разказахме как състезанието по Го между жив играч и изкуствен интелект, разработен от Google, се превърна в сензация, когато AlphaGo победи Лий Се-дол. Сега изглежда, че тимът зад Google DeepMind се е насочил към други висоти — заедно с Blizzard Entertainment те обявиха, че ще разработят специална версия на StarCraft II, която да бъде играна от изкуствени интелекти.

Разработката на приложно-програмния интерфейс (API) за култовата стратегия бе обявена на конференцията BlizzCon миналата седмица. Софтуерът ще бъде пуснат свободно още в началото на 2017 година и ще бъде достъпен за всички учени и инженери, които се занимават с изкуствен интелект. Ориол Винялс от Google DeepMind, който освен инженер, е и шампион по StarCraft, споделя:

„StarCraft е интересна тестова платформа за съвременни изследвания в сферата на изкуствения интелект, защото предоставя полезен мост към истинския живот. Уменията, които са нужни на играч, за да се ориентира в заобикалящата го среда и да играе StarCraft добре, могат в крайна сметка да бъдат приложени към задачи от живота.“

Разликата между Го и StarCraft II е осезаема — докато при бордовата китайска игра играчите постоянно виждат цялата дъска, при стратегията на Blizzard трябва да се правят решения на база интуиция, тъй като голяма част от полето и действията на противника са невидими. Точно за това от Blizzard и Google DeepMind смятат, че следващата стъпка в разработката на изкуствен интелект е точно такъв тип компютърни игри.

Важно е да отбележим, че StarCraft II (както и всички останали стратегии) имат възможност за игра срещу компютърен противник, но той е разработен специално за определен режим на игра. Освен това компютърът от една страна мами, защото може да задава команди на всички единици едновременно, включително и тези, които не са „видими на екрана му“ в момента.

На видеото по-горе можете да видите част от игра, в която е включен изкуствения интелект DeepMind. Както се вижда, API графиките за него ще бъдат опростени, за да може данните лесно да бъдат захранвани в софтуера за машинно обучение.

Сега остава да видим колко време ще бъде необходимо на изкуствения интелект на Google да победи един шампион по StarCraft II. Според експерти, това няма да е скоро, тъй като напредъкът в тази сфера не е чак толкова голям. Напомняме обаче, че така се твърдеше и за AlphaGo, който победи шампион девети дан по Го много по-скоро от предвиденото.