Следващото поколение SSD технология се разработва от Intel и Micron Technology вече няколко години. Технологията се нарича 3D XPoint и първият продукт от този тип скоро излиза на пазара под името Intel Optane.

3D XPoint представлява флаш памет, много по-бърза от стандартната такава и доста по-плътна от DRAM паметта. За разлика от RAM обаче, 3D XPoint не губи информацията при изключване на захранването, което значи, че тя може да се използва за разработката на SSD памети. Точно това е и Intel Optane SSD DC P4800X — 375-гигабайтова PCIe карта, съвместима с технологията на SSD-тата на пазара в момента. Тя струва цели 1520 долара и е предназначена за enterprise бизнеса.

intel-optane-dc-p4800x-ssdДоста е трудно да се сдобиеш с въпросната памет, като от Tom’s Hardware е трябвало да я тестват дистанционно, чрез сървърите на Intel, за да споделят впечатленията си. Излиза, че Intel Optane е зверски бърза и макар че ще мине време докато измести текущите SSD памети от пазара, тя изглежда да е бъдещето на solid state паметта.