Apple разработва нова по-добра система за сигурност. Тя ще запазва едновременно снимка и пръстов отпечатък оставени от крадеца, при евентуална кражба. Системата бе патентована наскоро и Apple най-вероятно ще включат някаква версия на новата технология в бъдещите си iPhone-и и iPad-и. Компанията представя система, която ще събира биометрични данни от всеки, който държи смартфона.

Тази информация може да включва един или повече пръстови отпечатъци, едно или повече заснети изображения от моментния потребител на устройството, или дори видео и всякакви други неща, осигуряващи повече сигурност на постоянния притежател на телефона. Събраните данни за идентификация може да са на повече от един неоторизиран ползвател.

Има обаче няколко технически препятствия. Днешния TouchID на устройствата на Apple изисква потребителите да положат техния пръст няколко пъти и по няколко различни начини, различни ъгли, за да може да запамети абсолютно точно пръстовия отпечатък. Въпреки че все още не знаем в бъдеще какви промени и подобрения ще придобие четецът на пръстови отпечатъци.

Дали наистина ще успеят да залавят крадците на смарт устройствата по-лесно, с помощта на снимки, видеа и аудио звуци записани по време на кражбата? Досега доста приложения и системи са се опитвали да го направят. Като например Lookout, което е за iOS и Android. Това приложение прави снимка с предната си камера, ако засече някои подозрителни действия по телефона. Но за Apple една такава вградена система би била доста полезна и определено ще бъде плюс за компанията. Патентът позволява също хем да запазва информацията, хем да може тя да бъде проверявана, чрез онлайн база за данни.

Дори това да бъде просто едно приложение, то може да се окаже даже незаконно. Ако Apple записва биометрични данни, дори в името на по-добрата сигурност за устройството, може това да бъде прието и като заплаха за сигурността на самите ежедневни потребители. Нещо такова, определено ще накърни репутацията на компанията, и по този начин може да загуби доста от придобитите през годините симпатии. Тим Кук споделя, че точно поради тези причини, тази мярка против крадци може скоро да не бъде пусната.