Паролите са остаряла технология за сигурност, която не е чак толкова надеждна, колкото си мислят повечето хора – не е необходимо потребителят да се идентифицира по никакъв начин; чрез знанието на вашата парола, всеки може да получи достъп до въпросната услуга. За това и доста компании работят по функционалности, които биха могли да заменят въвеждането на тайни символи за отключване на компютри, смартфони и акаунти. Между тях са Google (които искат да премахнат паролите от приложенията си до 2017 година), а сега и Microsoft.

Знаем за Windows Hello, която услуга софтуерният гигант представи преди около година. На конференцията Computex вчера те направиха нова демонстрация, с която видяхме, че пръстовите отпечатъци и лица вече не са единствените варианти за отключване на Windows 10. Към тях сега се присъединява още функцията, която ще позволи да влизате в Windows 10 благодарение на някое свое носимо устройство.

На демонстрацията видяхме как Microsoft Band ще помогне на притежателите си да се логват в Windows, но това не е всичко – скоро технологията ще бъде предоставена и на разработчици, които ще могат да я имплементират и в други носими джаджи. С интерес ще следим развитието на идеята.