Къде трябва да се намира скенерът за пръстови отпечатъци на един смартфон? Не, няма специално определено място за това, но обикновето той бива поставен или на Home бутона, или на задния панел, централно под камерата. Както вече знаете, нито един от тези два варианта не съвпада с избора на Samsung при Galaxy S8.

Вместо това, корейците са решили да поставят скенера за пръстови отпечатъци на своя нов флагман отдясно на камерата. Това не само че не е симетрично, ами на пръв поглед изглежда и неудобно, защото телефонът е възвисокичък — опитайте се да достигнете скенера и ще трябва да разтягате пръстите си, като в процеса евентуално ще зацапате и камерата…

Защо обаче скенерът за пръстови отпечатъци при Galaxy S8 се намира там, където се намира? Отговорът може би имат от корейската медия The Investor, които докладват, че дизайнерското решение е дошло в последния момент. Какво значи това? Ето какво…

Samsung работят в тясно сътрудничество със Synaptics, които е трябвало да разработят технология за разпознаване на пръстови отпъчетъци, внедрена в дисплея на смартфон. За тази цел Samsung са наляли огромна сума пари в разработката. В крайна сметка тя е закъсняла, моментът за старт на производството на S8 е дошъл и… корейският гигант не е имал друг избор, освен да премести биометричния скенер на място, различно от софтуерния Home бутон. А защо The Investor смятат, че скенерът е трябвало да бъде част от Home бутона? Защото имаше слухове за това, а и защото при заключен екран дори сега, над софтуерния Home бутон на Galaxy S8 стои надпис „place finger to unlock“. Звучи ли ви малко съмнително? Да, така си и мислех…

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-16Премахването на хардуерния Home бутон — иновация?

Ще ми повярвате ли ако ви кажа, че премахването на хардуерния Home бутон не е кой знае колко иновативно решение, поне в случая на Samsung Galaxy S8? Софтуерните контролни бутони съществуват практически от около 2012 година насам. Това далеч не смятам, че може да бъде наречено иновация, особено когато 90% от съвременните смартфони отдавна нямат хардуерни бутони. Да, горният и долният безели са доста по-тънки, отколкото при повечето производители, но какво от това?

Да, скенерът за пръстови отпечатъци при Galaxy S8 трябваше да е внедрен в дисплея и да се намира при софтуерния Home бутон, но поради споменати по-горе причини, това не е така. Фактът поражда множество въпроси, някои от които свързани с дизайна на бъдещите смартфони от Samsung. На първо място, ще се задържи ли изборът за място на скенера при бъдещи модели като дизайнерско решение? Ако ли не, ще успее ли компанията да разработи технологията със Synaptics навреме за Note 8? Ще я имплементира ли там, или ще изчака премиерата на Galaxy S9?

По всичко личи, че Samsung и Apple тази година ще се борят на още два фронта — този на безелите и този на скенерите за пръстови отпечатъци, внедрени в дисплеи. И Samsung могат само да се надяват Synaptics да си свършат работата навреме, за да може корейците да изпреварят Купертино.

Вижте, в никакъв случай не казвам, че Galaxy S8 е лош телефон предвид дизайнерските решения, които Samsung са взели. Джаджата изглежда прекрасно, а и хардуерът е обещаващ. Просто някои неща (кхъм… скенерът! кхъм…) изглеждат недомислени. Да си го кажем право — със своите 5.8 инча (или 6.2 за S8+), колкото и тънки безели да има, устройството пак си е голямо… И отношението 18.5:9 на страните не изглежда да допринася за обратното — някои хора вече сравняват височината на смартфона с тази на дистанционно управление.

Когато Samsung Galaxy S8 пристигне, пробвайте да достигнете скенерът за пръстови отпечатъци с една ръка, особено ако имате по-къси пръсти/по-малки ръце, или пък сте левичар… Тогава ще си говорим отново. Може да се окаже, че греша, скенерът ще е лесен за достъп и достигането му няма да ви коства постоянно замазан камера обектив…

2 Коментари

  1. Прав си Бат Венци, ама няма кой да чете….щото феньовити жумат, и маат 1600лв одма…

  2. Лично аз не ползвам скенера , при моя модел е във въпросния хоум бутон. Достатъчно други неща ме дразнят в осмиците ….

Comments are closed.