И така, Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8+ вече са тук. Те ще излязат на пазара в България на 28 април и е важно преди това да си отговорим на някои въпроси. Разбира се, между тях най-често срещаният е „Могат ли корейците да си върнат доверието на потребителите?“ след фиаското с Note 7…

Това обаче не единственият въпрос, който се върти в главите на потенциалните купувачи. Друго нещо, което трябва да се запитате, е дали новите биометрични скенери — скенерът на ириса и разпознаването на лице — са достатъчно надеждни и сигурни? Защото ако не са, какво пречи на недоброжелатели да злоупотребят с телефона и вашите данни в него?

Сигурно си казвате „Естествено, че са сигурни! Samsung са се погрижили за всичко“, но няма как да сте сигурни в това.

samsung-galaxy-s8-face-scanningНа всички трябва да бъде пределно ясно, че отключването на екран чрез разпознаване на лице е нещо, което лесно може да бъде заобиколено чрез портретна снимка на собственика. Слуховете в момента твърдят, че Apple разработват технология в камерата на iPhone, която да отчита дълбочина и така да различава снимка от истинско лице. Дали обаче подобно нещо е имплементирано при Galaxy S8? Това е въпросът, на който искаме да отговорим днес.

Предвид докладите от хора вече докоснали се до устройството, че отключването чрез разпознаване на лице става изключително бързо (вижте hand-on видеото от The Verge), можем да сметнем, че предната камера на новия флагман от Samsung не отчита дълбочина. По време на представянето на смартфона не стана въпрос за подобно нещо, като на сайта на корейския гигант също не присъства подробна информация за подобна функция. За това е и напълно възможно такава да няма. Разбира се, може и да се лъжем, така че ако вие сте открили официална информация — споделете я с нас в коментарите, за да се поправим.

В представянето на Galaxy S8 / Galaxy S8+ Samsung дадоха няколко примера за използването на лице като начин за отключване. Един от тях е за отключване на десктоп Android преживяването, когато смартфонът е върху DeX докинг станцията — само поглеждате към устройсвото и „компютърът“ ви се отключва. Ако обаче сигурността при този тип заключване не е висока, тогава каква е гаранцията, че някой няма да седне на временния ми десктоп докато съм до тоалетната в офиса и няма да злоупотреби?

За да разберем дали разпознаването на лице може да бъде излъгано със снимка на притежателя на смартфона, ще трябва да почакаме докато се доберем до бройка за ревю, когато ще тестваме функцията. Същото важи и за скенера на ириси (макар по проста логика, дори и да може да бъде излъган той, ще ви трябва доста голяма и детайлна снимка на очите на собственика).

samsung-galaxy-s8-iris-scanning

На сайта на Samsung функционалността за отключване чрез разпознаване на лице е описана като толкова лесна „Все едно си правите селфи“. Друго нещо, което е важно (а може би и най-важното) да се отбележи е, че разпознаването на лице не може да бъде използвано като автентикация при извършване на онлайн плащания със Samsung Pay; за това могат да бъдат използвани само пръстов отпечатък и ирис. Значи все пак Samsung приемат факта, че технологията за разпознаване на лице не е чак толкова сигурна, колкото останалите методи за заключване.

А значи ли по-горното, че скенерът на ириса е толкова сигурен, колкото и скенерът за пръстови отпечатъци? Надали, но това трябва да се провери допълнително (най-вече да се тества дали този за ириса може да бъде излъган със снимка).

И така, в крайна сметка колкото и да разсъждаваме, финалният отговор на въпросите от днес ще може да бъде даден едва по време на обстойно ревю на Galaxy S8 и неговите функции. До тогава просто ще трябва да чакаме.

ОБНОВЕНО: Все пак се натъкнахме на видео, което показва как тестова бройка на Galaxy S8 бива заключена чрез функцията за разпознаване на лице и след това успешно се отключва със снимка на лицето… Разбира се, не бива да си вадим прибързани изводи, както казват във видеото — това е тестова бройка и е възможно софтуерът там да е недовършен.

А пък може и това да е всичко, което собствениците на Galaxy S8 ще получат… Остава да разберем повече, когато сами тестваме смартфона.

* На сайта на Samsung не бе открита информация за това каква точно технология използва скенерът за разпознаване на лице; това не значи обаче, че информация няма — ако откриете такава, пишете ни