Снимка: Marya Zulinova / The Siberian Times

През юли месец миналата година в Сибир се появи доста странна огромна дупка, която беше последвана от много такива като нея. До ден днешен знаем твърде малко за тези кратери, а учените вече твърдят, че трябва да ги изследваме обстойно, за да можем да осигурим сигурност за хората, които живеят в този район.

Виж още: Будистка статуя съдържа в себе си мумия на монарх

Василий Богоявленски от Руската академия на науките е говорил пред новинарската агенция The Siberian Times за това какво той и останалите учени, занимаващи се с това, мислят за появата да мистериозните кратери.

“В момента знаем за седем кратера в района на Арктика. Пет от тях са на Ямалския полуостров, един точно в Ямал и един е на север от региона Красноярск, близо до полуостров Таймир. Имаме точното местоположение само на пет от тях. Другите три са видяни от случайно минаващи хора. Но съм сигурен, че в Ямал има още много такива дупки, трябва само да ги потърсим. Бих ги сравнил с гъбите – когато намериш една гъба, със сигурност наоколо има още няколко. Предполагам че може да има още около 20 или 30 дупки.”

Ноември месец се проведе експедиция до една от тези дупки, като геолозите се спуснаха в нея, за да я изследват. От това разбрахме, че може би кратерите са породени от експлозии на природен газ – възможно е, ако газът е под голямо налягане под замръзналата повърхност и гръмне, почвата над него да бъде изхвърлена. Все пак обаче, нищо още не е сигурно и според Богоявленски се налагат още много изследвания.

Всичко това е в интерес на живеещите в района – фактически няма проблем, ако такава дупка се появи насред нищото в Сибир, но ако стане в населено място? (а такива има) Тези дупки могат да бъдат с размери до 600 метра в диаметър (досега наблюдаваните) и 70 метра дълбочина, което не е малко. Геолозите са притеснени и твърдят, че изследването на тези явления е задължително, за да се запази здравето на хората и цялостта на инфраструктурата.