Пролетта настъпи, а с нея започват и алергиите, от които страдат голяма част от населението. Сенната хрема, породена от полените на дърветата, ще тормози тези хора месеци наред… Докато не дойде лятото и не започнат другите алергии, отговорни за които са тревите и храстите. И така всяка година. Хубавото е, че за намаляване ефектите от полена има лекарства. Лошата новина е, че те не винаги са достатъчни. И това само ще се влошава с повишаване на глобалните температури.

Ново проучване, публикувано в журнала Environmental Health Perspectives сочи, че повишаващите се температури вследствие глобалното затопляне помагат на растенията да разцъфват по-рано. Това важи с пълна сила за районите далеч от екватора, където климатът е умерен.

Всички растения се размножават двуполово, което значи, че полен от мъжкото растение трябва да попадне върху цвят на някое женско. При някои — повечето цветя например — за това се грижат пчелите. Други, в частност дърветата като топола и бреза, разчитат на вятър, който да носи полените. За да си осигурят осеменяване пък, тези дървета трябва да изхвърлят огромно количество полен. Определени протеини в това семе предизвикват алергични реакции в човешкия организъм. По последни данни, 36 милиона американци страдат от сенна хрема, както и още толкова европейци.

Вече можете да си представите, че увеличаването на количеството въглероден диоксид в атмосферата само предразполага към производството на повече полен — въглеродният диоксид все пак е горивото, което помага на растенията да се хранят и произвеждат кислород.

Увеличаването на глобалните температури променят сезоните. В умерените райони пролетта започва по-рано, продължава по-дълго и така растенията имат много повече време да цъфтят. Чарлс Шмид, отговорен за проучването в Environmental Health Perspectives посочва, че предизвикващи алергии растения, които са гледани в контролирана среда с по-високо съдържание на въглероден диоксид, цъфтят повече и изхвърлят повече полен. На всичкото отгоре изглежда, че с по-високата температура брезата не само цъфти повече, ами произвежда и полен с по-силен протеин, който може да предизвика още по-остра алергия.

Подуването на синусите, запушването на носа и сърбежът на очите са едва няколко от симптомите на сенната хрема. Те обаче могат да бъдат не само неприятни, ами и опасни. И това е само още една причина, поради която трябва да действаме бързо в борбата с глобалното затопляне.