Точно навреме за Коледа, учените установиха, че северните елени се смаляват. Красивите и величествени животни, които са познати от всички като двигателите на шейната на Дядо Коледа, са застрашени от глобалното затопляне, което според учените влияе на околната им среда, храната им и тяхното развитие.

Всяка година от 1994 насам, изследователи се качват в полярния кръг, за да изучават елените и да измерват тяхната маса. Според последните проучвания, представени по време на тазгодишното събрание на Британското екологично дружество, северните елени са се смалили с 12% от размерите си в началото на изследването.

От близо 55 килограма средна маса, елените в днешно време варират около 48 килограма. Учените смятат, че смаляването се дължи на глобалното затопляне, което им пречи да се хранят както трябва. На места ледът в полярния кръг се стопява, докато на други се формира необичайно дебел такъв поради силните дъждове (която вода по-късно замръзва). В резултат на това, през последните десет години над 80 000 северни елена са умрели от глад, а много бебета се раждат недоразвити или мъртви…

В шеговит коментар пред The Telegraph, Стив Албон от Британското екологично дружество споделя:

“Въпреки че се съмнявам да станем свидетели на изчезването на северния елен в полярния кръг, Дядо Коледа може да се наложи да използва повече елени за дърпане на натоварената си шейна.”

Шегата на страна, случващото наистина е притеснително. Така че нека се борим срещу глобалното затопляне, ако не за себе си, то поне за елените.