Nokia

Nokia

Изминаха почти 8 месеца, от както Microsoft и Nokia обявиха сделка за 7.3 милиарда долара за мобилното подразделение на финландската компания. След като получи зелена светлина от всички регулаторни органи, в петък 25 април тя най-сетне ще бъде финализирана, а Nokia Devices and Services ще бъде преименувано на Microsoft Mobile Oy.

Microsoft плаща 5.4 милиарда евро в брой, като 3.79 са за мобилното подразделение, а с 1.65 милиарда компанията ще компенсира патентите. 32 000 служители на Nokia ще бъдат прехвърлени към Microsoft, като 4700 от тях са във Финландия, а останалите 18 300 – в световен мащаб. Едновременно с това още 21 служители, базирани в Китай също ще работят за компанията. Microsoft няма да придобие корейските производствени съоръжения, но ще управлява домейна nokia.com. Всички доставчици и партньори вече са уведомени за промяната в името.

Това придобиване бележи края на една ера, но така също е и предизвестения финал, който показва как липсата на новаторство и твърде бавното развитие могат да унищожат дори гиганти като Nokia. Сбогом Nokia, добре дошла Microsoft Mobile!