светлина

Нощни снимки на небето, различни нощни пейзажи или просто градски снимки, показващи динамиката на града нощем. Това са все снимки, които ни харесват и са приятни за окото. Преди да започна да се занимавам с фотография винаги ми е било интересно как точно се постига този ефект, дали е трудно за изпълнение и какво е необходимо, за да се направи. Истината е, че техниката за заснемане е съвсем проста и не са нужни кой знае какви познания, за да се направи такава снимка. Не е нужно дори да разполагате със скъпа техника. Необходимо е фотоапаратът, с който ще снимате, да има ръчни настройки. Разбира се, тук опираме до качеството на снимката и разбира се, ако техниката ви е от по-висок клас, то снимката ще бъде доста по-качествена.

[cquote]Какво ни е нужно преди да започнем?[/cquote]

Основните неща са две – фотоапарат с ръчни настройки и статив. Ако нямате самоснимачка на вашият фотоапарат е нужно да се снабдите с дистанционен спусък. Както казах и малко по-горе – колкото е по-качествена техниката, толкова по-добри снимки ще направите, а и няма да ви е толкова трудно при самото заснемане.

След като споменах за статив ще дам и малко повече информация за нуждата от него. Основната причина, поради която той ви е нужен е за да може камерата да е стабилна, а това може би е най-важното в снимането при тъмни места. Благодарение на статива фотоапаратът ще бъде напълно неподвижен и снимките ще бъдат резки и отчетливи. Без статив има голяма вероятност да размажете кадрите и да не получите това, което желаете. Разбира се, понякога може да се ползват и подръчни средства, до които прибягват фотографите, като подпиране върху различни обекти, закрепяне с помощни средства и други, но това няма да е много професионално, пък и един най-обикновен статив няма да ви коства голяма сума.

[cquote]Помощните аксесоари са от голямо значение, но все пак може да минете и без тях[/cquote]

При липса на опция за самоснимачка, дистанционният спусък ще ви е нужен, за да нямате досег с апарата, докато натискате бутона за снимане. В много ситуации при натискане на спусъка в първите части от секунда разклащаме фотоапарата, впоследствие на снимките това се забелязва и не е много приятно. Идеята е, че всичко трябва да е максимално неподвижно, тъй като и най-малките трептения и поклащания оказват голямо влияние върху качеството.

В най-общи линии, заснемането на светлинни пътеки включва намирането на място, където преминаващите обекти ще оставят хубава и дълга диря. Хубаво е на въпросното място да имате различни перспективи за снимане, за да може да уловите динамиката на трафика. Разбира се, не е нужно задължително светлинната пътека да бъде от коли. Всеки осветен обект, който се движи може да ви бъде от полза. [rquote]Подберете си най-доброто място[/rquote]Може би някои от вас ще се запитат, кога е най-доброто време за заснемането на този тип снимки. Честно казано, когато прецените вие. Това много зависи от мястото, на което ще бъдете. Ако се намирате някъде извън града на път, при който в далечината се вижда и хоризонта, ще е хубаво да покажете и него. В тази ситуация ще е добре да започнете да снимате непосредствено след залез слънце. Така ще се получи много хубава дълбочина на кадъра. Ако пък ще снимате някое оживено кръстовище, там разбира се ще снимате в пиковите часове, за да може светлинните пътеки да са по-наситени.

Стигаме и до частта какви настройки да ползвате. Както споменах, ще ви трябва фотоапарат с ръчни настройки. Те ще са ви нужни, за да можете да контролирате количеството светлина, което влиза през обектива към сензора на фотоапарата ви. Аз лично снимам на пълен ръчен режим, като според  местоположението ползвам различни настройки. За направата на снимката ще е нужно самата снимка да се направи за няколко секунди. Ако през деня при слънчево време ще ви е нужна 1/1000 (една хилядна) от секундата, то при тази техника снимката ще трябва да бъде от 10 секунди нагоре, за да има време трафикът да отиде от едната точка на композицията ви до другата. Освен настройката на затвора ще трябва да си поиграете и с ISO стойностите или светлочувствителността на снимката. Имайте предвид, че колкото увеличавате тези стойности, толкова повече снимката ще „шуми“. В зависимост от мястото можете да ползвате стойности между 400-1000 ISO, като тук отново наблягам, че всяка ситуация е строго индивидуална и е нужно да направите няколко тестови кадъра, за да прецените правилните стойности. Разбира се, дори да увеличите ISO-то прекалено много, след това чрез програмите за обработка на снимки може да изчистите въпросния „шум“. Ако използвате DSLR апарат и имате наличен светлосилен обектив ви съветвам да използвате него. По този начин няма да е нужно да увеличавате много стойностите на ISO и така ще избегнете по-големия шум при снимката ви.

[cquote]Не забравяйте да тествате, защото всяка ситуация е индивидуална[/cquote]

Това са основните насоки, които мога да ви дам. Разбира се, всеки има свой поглед на нещата и иска по собствен начин да представи дадено събитие. Най-важното е да експериментирате, без да се притеснявате от резултата. Всяка снимка е хубава, стига да успеете да покажете нейната идея.

Ако желаете да разгледате още нощни снимки, можете да хвърлите по един поглед на личната ми страница, както и тази на Luba6ky.