Снимка: National Geographic

Според върховния съдия в Ню Йорк Барбара Джаф, две шимпанзета, които се държат за изследвания в университета Стоуни Бруук, имат права. Това беше отредено вчера и се случва за първи път в историята на САЩ, ако не и в света.

Съдия Джаф даде т.н. право habeas corpus (от латински – „имаш тяло“) на животните, т.е. правото съдът да разгледа законността на задържането с цел да защити свободата на личността и по този начин да се предотврати незаконно или произволно лишаване от свобода. Това стана, след като преди две години организацията за правата на животните Nonhuman Rights Project повдигна обвинение и поиска четири шимпанзета да бъдат освободени, Херкулес и Лео от университета Стоуни Бруук, и други две, държани на територията на частна собственост. Според организацията  животните трябва да бъдат върнати на свобода, тъй като са задържани противозаконно.

През 2013 г. трима други съдии отхвърлят искането на по-ниска инстанция, но в крайна сметка съдия Джаф е взела крайното решение. Nonhuman Right Project успяват да я убедят, че животните са достатъчно интелигентни, че да получат най-прости човешки права. Все още не е решено обаче дали двете шимпанзета ще бъдат освободени. На 6 май ще се проведе заседание, като Джаф е призовала представител на университета, за да изслуша и двете страни по делото. Според Натали Просин от Nonhuman Rights Project, дори и делото да не бъде отсъдено в тяхна полза, те ще използват по-горното решение в бъдеще:

„Имаме научни факти, които да докажат пред съда, че слоновете, човекоподобните, китовете и делфините са автономни същества, които заслужават правото на свобода на личността. Това решение заздравява аргумента ни, че животните не са собственост.“

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS