По предложение на Министерството на вътрешната сигурност, САЩ може би ще започне да обръща внимание на профилите в социалните мрежи на хора, които кандидатстват за виза. Това докладва Wall Street Journal, цитиран от Gizmodo. Говорител на Министерството е споделил, че агенцията „активно разглежда допълнителни начини [да проучва кандидатите чрез социалните мрежи]“.

Не се споменава по какъв начин САЩ ще използват онлайн мрежите, за да отсяват емигрантите. Дали тук става въпрос за преглед на публични постове, или Министерството ще разчита на сътрудничество от страна на Facebook, Twitter и подобни, за да разглежда профилите на кандидаатите подробно? Докладът посочва:

„Департаментът активно разглежда допълнителни начини за инкорпориране на социалните мрежи в своите различни проучвателни програми.

Министерството ще продължи да гарантира, че използването на социални мрежи в програмите ще е съвместимо с текущите закони и ще взима предвид гражданските права и свободи за защита и поверителност.“

Остава да видим дали предложението на министерството ще бъде взето предвид и ще започне да се използва. Въпросът обаче е, всички ли ще минават подобна проверка, или само определени кандидати за виза? На какъв принцип ще се подбират тези, които да бъдат проучвани по-подробно чрез своят профил в дадена социална мрежа?