Снимка: NASA

Калифорнийската сателитна компания Planet Labs има ято от 28 мини-сателита в орбита около Земята, на височина от 24 000 километра. Ятото е със остроумното име Flock 1 [„ято“; бел. превод] и преди няколко дни един от тези сателити бе на точното място в точното време.

Малкият сателит тип Dove [гълъб; бел. превод] (като тези на снимката от NASA по-горе) е преминавал над Казахстан точно в момента, в който Roscosmos — руската Федерална космическа агенция — изстрелва от космодрума Байконур ракета Союз. С нея биват изведени в орбита общо 73 сателита, от които 48 са второто ято Flock 2 на Planet Labs. С няколко думи — компанията решава да насочи камерата на един от сателитите си, която да заснеме неговите братя точно в момента, в който се случва тяхното изстрелване.

Сателитът е направил по една снимка на всяка секунда и така е събрал данни за около две минути и половина. По-горе можете да гладате видеото от Planet Labs, което е забързано и което показва ясно видимата ракета Союз, която излиза от Байконур.

Какво друго можем да кажем, освен че това е една щастлива случайност?