Снимка: streamafrica

Какво ли би било, ако имахте бърз широколентов интернет навсякъде със себе си? Какво ли би могло да бъде, ако не се надявахте там, където отивате, да има достъп до мобилен интернет, като например в чужбина или на планина? Благодарение на Европейската Космическа Агенция (ESA) това е на път да се превърне в реалност.

Сателити на ESA под програмата ARTES, която е партньор на проекта Lift Off, са снабдени с високочестотни Ka-band комуникатори. Инициаторът на делото, италианската компания OpenSky, може да предостави високоскоростен широколентов интернет на достъпни цени в съвсем скоро време. С помощта на Университета в Рим Lift Off са започнали да правят публични профили според проучвания на възможни клиенти. Това, до което са достигнали като решение, е че фиксираната цена за ползване на интернета няма да е удобна в случая, поради споделянето на един bandwidth между няколко клиента.

Снимка: OpenSky / www.broadsat.com/opensky

За да постигнат желания резултат, OpenSky са се обърнали към така наречения метод Deep Packet Inspection (DPI), който да анализира и менажира използвания от клиентите bandwidth. По този начин те могат да видят какво точно техните клиенти (а това са били 268 клиенти-тестери, използвали услугите за 8 месеца) използват в интернет като услуги и кога го използват точно. В крайна сметка са достигнали до решението, че за да може да се използва пълноценно предоставеният на няколко клиенти bandwidth, трябва да се наложат група правила, като например някои услуги да са с приоритет пред други или пък някои да са ограничени в част от денонощието (примерно видео стрийминга, който използва голямо количество данни, да бъде ограничен през нощта).

Въпросните 268 клиента са използвали сравнително бърз интернет – измерената скорост е била от порядъка на 8 Mbps download и 2 Mbps upload, което е спокойно сравнимо с наземния широколентов интернет в голяма част от домовете. Да, скоростта е малко по-ниска, но не можете да отречете че 8/2 Mbps на място, където не можете да бъдете свързани с наземен или мобилен интернет, звучи прекрасно!

Още – от OpenSky са достигнали и до решението, че предлагането на услугата с фиксирана цена, подобно на съществуващите месечни пакети за широколентов интернет в дома, няма да е рентабилно. Едни клиенти ще ползват услугата по-малко или за неща, които изискват малко количество данни, докато други ще имат нужда от повече bandwidth. Затова идеята им е най-вероятно да се предлагат дневни пакети с цена от порядъка на €2 на ден. Това не звучи много, като си представите, че повечето хора не биха го ползвали постоянно – да речем докато са на почивка или на вилата си за няколко дни/седмици.

За предоставянето на подобни услуги се говори сериозно вече от около година и аз лично нямам търпение да проследя как тази технология и услуга ще се развие в бъдеще. Най-накрая всички ще имат възможност да са свързани без ограничения!