прозрачно
Снимка: Vimeo

Тази идея за частен самолет изглежда невъзможна, нали? Да, ама не. Всъщност вече е възможно да се построи нещо такова. Какво точно? Самолет със прозрачен фюзелаж.

Е, всъщност тялото на самолета не е прозрачно наистина. Външната му част е отрупана с камери, които заснемат 360-градусова панорама на заобикалящия го свят и след това прожектира цялото нещо върху вътрешността на самолета, която е един огромен дисплей, без прозорци.

Единственото странно нещо в случая е, че със сегашните технологии при дисплеите, изображението няма да изглежда триизмерно. Ще бъде по-скоро като уолпейпъра на компютъра ви, но сигурно се работи и в посока – изображението да изглежда истинско.

Други неща, които ще включва самолетът е личен „аватар“ на пасажера, технология за следене на пасажерите, интересна идея за user interface и разбира се, не на последно място – футуристичен дизайн.

Цялата идея се разработва от Technicon Design и вече е спечелила наградата за дизайн от Международните яхтени и авиационни награди за 2014.