Снимка: ProVéloPassion

Колкото и да е усъвършенстван и здрав бетонът, той не е вечен. Това ние в България много добре го знаем – появява се пукнатина на улицата, тя се разширява поради влиянието на климата и се превръща в дразнеща дупка, която трябва да заобикаляте с колата. Минава много време преди тази дупка да бъде закърпена, ако изобщо бъде. Ново научно откритие може би ще сложи краят на тези проблеми.

Микробиологът Хендрик Йоркен бил вдъхновен от възможността костите да се самолекуват благодарение на минерализацията, която се получава, когато те се счупят. Какво, ако може да има нещо, което да накара спукан бетон да „минерализира“ и затваря сам дупките си? И не става дума само за пътищата. Спукани фасади на сгради, мостове и какво ли още не. Това вече е възможно благодарение на една бактерия, която хранейки се с калциев лактат произвежда като изходен продукт варовик. Процесът е много прост и изисква наличието на един от два вида бактерии – Bacillus pseudofirmus или Sporosarcina pasteurii. Те могат да бъдат намерени във високо алкални езера около вулкани. Могат да оцелеят около 200 години без храна и вода и точно това е жокерът, който помага на учените.

За да може един бетон да се самолекува, в него трябва да бъдат поставени латентни бактерии от един от тези два вида, заедно с хранителното им вещество. Бактерията става активна, когато влезе в контакт с вода, след което започва да се храни и произвежда варовик. Това ще рече, че когато така нареченият „био-бетон“ се пропука и в пукнатината влезе вода, тя активира бактерията и постепенно дупката се затваря. Разбира се, всичко това може да бъде добавено в специални пръскачки, с които бактериите и хранителните им вещества да бъдат нанесени върху вече пропукан обикновен бетон. Проблемът обаче е цената – био-бетонът е около два пъти по-скъп от обикновения бетон, което се дължи на цената на калциевият лактат, но ако учените открият начин да заместят лактата с някакъв изкуствен захарен разтвор, това ще намали цената драстично, за да може да започне да се използва масово.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS