tumblr_lkflavTrtY1qhk8bfo1_1280

Влизате ли често във Facebook? Ако отговорът е „да“, тогава има много голяма вероятност да сте самовлюбени!

Е, поне според ново проучване на Мичиганския университет, което открило, че потребители от всички възрасти, които редовно използват социални медии, имат много повече нарцистични наклонности от останалите хора. В проучването участвали 468 студенти и 93 възрастни.

Изследователите Елинот Панек, Йоргос Нардис и Сара Конрат анализирали колко редовно участниците обновяват профилите си във Facebook и Twitter. Студентите, които обичат да чуруликат в Twitter, са по-самовлюбени в сравнение с връстниците си, показвайки отличителни черти на характера като ексхибиционизъм, показност и превъзходство.

„Младите хора обикновено надценяват важността на мненията си,“ – коментира Елинот Панек. „Чрез Twitter, те се опитват да разширят социалния си кръг и да разпространяват възгледите си относно света и случващото се в него.“

Останалите нарцисисти на средна възраст от 35 години предпочитали Facebook, за да съберат внимание и одобрение. „Идеята е да създадеш свой собствен образ, да контролираш как хората те възприемат и да разбереш какво мислят за теб,“ добавя Панек. Той сподели, че потребителите на тази възраст вече са сформирали своя аватар и прибягват до социалките, за да съберат нужното одобрение на останалите, което им помага се чувстват добре със себе си.