Маракеш

 

 

Да сменим посоката на 180 градуса и да потегляме към Мароко. Маракеш е третият по значение град в Кралство Мароко след Рабат и Казабланка. Интересното и може би ново за нас е, че в Мароко всеки град има свой цвят, който се определя от краля. Казабланка, което на испански значи бяла къща, е град, в който всички сгради са бели. В Макареш всичко е в розово или по-конкретно в пепел от рози. Всички сгради са в този цвят. Градът е разделен на стар град – Медина, обитаван от началото на 11 век, и модерна част — Вил Ноьвил. В Медина са разположени типичните ориенталски пазари – сукове, жилищни квартали с криволичещи улички, голямата джамия Кутубия, където немюсюлмани не се допускат и други ислямски храмове, медресета и Кралският дворец (който е действаща резиденция на краля, не е отворен за посетители и дори снимането на стражата е забранено). Стените, обграждащи Маракеш, са с височина от 8 до 10 метра и имат 19 порти. Най-забележителна е Негърската врата – Баб Агнау, от времето на Алмохадите – 12 век, водеща от юг към владетелската „касба“ – южните квартали и „касъра“ – двореца. Ето кои места трябва да посетите – El Badi Palacе, построен през 16 век от султана, в него стаите били облицовани с мрамор, скъпоценни камъни, злато и слонова кост; Bahia Palace, впечатляващ в двореца е големият павиран с мрамор двор, който е построен между 1896 и 1897 година.

Луксор

 

И тъй като сме в Африка, нека минем и през Египет. Не къде да е, а през Долината на царете и Луксор. Луксор е разположен на източния бряг на река Нил на мястото на Тива, столица на Древен Египет в периода на Средното и Новото царства. Представяйки на света многото останки от древността, е наричан „най-големият музей под открито небе“. В близост до града се намират гробниците на едни от най-великите египетски царе, за които гледаме по филмите или четем в енциклопедиите. Една от най-известните гробници е тази на Тутанкамон, който умира едва на 19-годишна възраст. Саркофазите и всички предмети, открити в гробницата, са изложени в Историческия музей в Кайро. Те наброяват над 1700. Недалеч от града се намират древноегипетските каменни статуи, известни като Колоси на Мемнон. Представляват две масивни каменни статуи на фараона Аменхотеп III, син на Хапу, и са част от вече несъществуващия храм на Аменофис. В близост до града се намира Храмът на Амон-Ра в село Карнак, а на другия бряг на Нил – тиванският некропол, включващ Долината на царете и Долината на цариците. Името на долината на арабски означава „Вратите на Царете“ – вратите, които завинаги затварят гробниците. Храмът на Амон-Ра или Луксорският храм е издигнат от фараон Рамзес II и олицетворява могъществото и великолепието на Египет. Стените и колоните на храма са обрисувани с картини, които свидетелстват за историята на царете, битките, които са водили, описват се също и важните събитията в египетската история. До храма на Луксор се намира Музеят на мумифицирането, където можете да научите всички подробности от тази тайнствена практика в древен Египет. Ако не сте достатъчно изморени от обиколката си на тази невероятна дестинация, то ще ви бъде интересно да видите Музея на древноегипетското изкуство и джамията El Mekashkesh.

Аксум

 

massai-277238_640Как ви се струва Етиопия? Част е от региона Източна Африка, където се смята, че преди около 200 хиляди години възникват съвременните в анатомично отношение хора Homo sapiens sapiens. За това свидетелстват древните останки, открити в югозападната част на Етиопия. В Аксум, град с важно религиозно значение за страната, се намира, според преданията, свещеният кивот на Завета с Десетте Божи заповеди в църквата „Бет Мариам („Св. Мария) от Цион. Градът е включен и в списъка на ЮНЕСКО. Навсякъде има останки от древни гробници, дворци и църкви. Освен че ще станете свидетели на запазените и до днес останки от древността, носещи много енергия, ще се насладите и на природата, както и на все още живеещите в колиби африкански народи. Те ще ви омаят със своите ритуали, обичаи и традиционна кухня.

Кения

 

Не спираме пътешествието из Африка и на любителите на дивата природа и голямото разнообразие от флора и фауна предлагам да се насочим към Кения и необятната шир на източна Африка. Кения е държава, на територията на която са открити най-старите останки от човешки живот. Столицата й е Найроби, а официалните езици там са суахили и английски, така че със сигурност няма да останете неразбрани от местното население.  В Кения се намира националният резерват Масай Мара, както и над 50 други парка и резервата за запазване на фауната. Кения има разнообразна природа – гигантски планини, пустини, пясъчни плажове, хълмисти пасища. Качвайки се на типичните джипове за сафари, може да станете свидетели на невероятни гледки, след които безкрайни реки и най-големият вулкан там – вулканът Кения, висок 5199 м. Освен с красотите на природата, кораловите рифове и различните екзотични животински видове, ще се срещнете и с автентичните африкански племена. „Момбаса“ на суахили означава „острова на войната“ и е вторият по големина град в Кения. Идеално място за почивка и отдих е крайбрежието около Момбаса и Малинди – земята на племената Мийкенда. Момбаса също е известен с многобройните си плажове. А столицата Найроби е известна със своята часовникова кула (башня), сградата на Парламента и мавзолея на първия президент на Кения. Индийският квартал и многото индуистки храмове също са места, които не трябва да убягнат от вниманието ви.

Танзания

 

Танзания вероятно е една от най-старите земи, които са обитавани от хора. За това свидетелстват хумануидните фосили, датиращи от преди повече от 2 млн. години. Държавата разполага с такова географско разположение, каквото няма нито едно друго кътче на планетата. Включва най-високата точка на Африка — връх Кибо, равнини, езера и дълга брегова линия на Индийския океан. Тук се намират едни от най-известните национални паркове и резервати в Африка – Нгурдото, Килиманджаро, Серенгети, Маняра, Нгоронгоро, Рунгва.  Серенгети, на езика на масаите, се превежда като „безкрайни равнини“. В националния парк ще откриете безброй много животински видове, ще се сетите най-вероятно за филма „Цар Лъв“ и тихо ще се радвате на изживяването. Нгоронгоро е кратер на угаснал вулкан, който е част от Серенгети. Угаснал е преди 250 хил. години, а за пръв път е изригнал, според учени, преди 2,5 млн. години. Днес кратерът е обявен за резерват, а диаметърът му е цели 20 км!  Колкото и да не ми се иска да приключваме с пътешествията из Африка, ще трябва, тъй като ни чакат още континенти за преоткриване. Това е една миниатюрна част от величествената Африка и колкото и думи да се изпишат за нея, никога няма да бъдат достатъчни, ако вие сами не я видите през вашия поглед.