Н

а вашето внимание! Втората част от нашето ръководство на пътешественика, посветено на тези от вас, които имат куража да последват стъпките на Билбо Бегинс. Може би едно от най-хубавите неща, които човек прави за себе си, е да пътува, за да удовлетвори порива на пътешественика в себе си. Разбира се, ако има възможност, защото невинаги всичко хубаво е евтино, но можеш ли да си го позволиш е толкова прекрасно. Заминаваш за съвсем нов свят, нови хора, нова култура и се докосваш до тях, сливаш се с тяхната история и ежедневие. Прекарваш дните си разглеждайки сгради, места, площади, даже природата е някак по-различна, дори да си в Европа. Атмосферата е друга, ароматът на града не е същият и в това е магията на пътуването. Да поемеш въздуха на другото място, да се откъснеш от „тук“ и да отидеш „там“, където винаги си мечтал или където си попаднал по една странна и очарователна случайност. Тук ще се появи и моментът на влюбване, когато емоцията е по-силна от теб и желанието да си там, да си бил там и да останеш там е огромно!

ВИЖ ОЩЕ: Ръководство на пътешественика (първа част)

Мексико Сити

 

пътешественикаМексико Сити – Град Мексико е известен древен мезоамерикански град и събира в себе си много популярни туристически атракции, като например Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната (Теотиуакан). Ако влезете във вътрешността на пирамидата на Кукулкан, ще се впечатлите от грандиозните стенописи. Храмът на воините и съседният му Храм на Ягуара са най-красивите постройки. Също наименуван като „Градът на боговете“, Теотихуакан е древната религиозна столица на ацтеките. Пирамидата на слънцето е най-голямата постройка по тези величествени земи. Базиликата Санта Мария де Гуадалупе е другото важно място, на което да направите селфи! Най-подходящото време, в което може да разгледате базиликата, е 12 декември, когато се провежда грандиозен фестивал в чест на Девата от Гуадалупе. На площада пред базиликата се стичат хиляди вярващи, които участват в молитвите и танците. Площадът Плаза де Армас е един от символите на града. Като типичните латиноамерикански градове Мексико е проектиран в духа на военната мода. Площадът е построен като убежище, в случай на нападение срещу града, за да бъдат предоставени оръжия на защитниците. Едни от най-известните сгради на „Плаза де Армас” са „Църквата на Светия кръст”, „Правителственият дворец”, „Мексиканската беседка” и други.

Буенос Айрес

 

Взехте си паспортите, нали? Получавате печат от Аржентина. Буенос Айрес е столицата и най-големият град на Аржентина. Интересни забележителности са: площадът на Конгреса, Пласа де Майо, където се намира Президентският дворец, известен като Розовата къща; най-старата в града църква Сан Игнасио; площад Сан Мартин; Обелискът на свободата, висок 97 м.; оперният театър „Колон“; оцветените къщи по прочутата улица „Каминито“; колоритното италианско предградие Ла Бока – смята се, че там е родено тангото.

Рио де Жанейро

 

Де Жанейро. Рио де Жанейро. Този емблематичен град в Бразилия носи както култура, така и много емоция. Местните жители наричат себе си „кариока“. На местния диалект на народа на „тупи“, който говори гуарански език, cari означава „бели хора“, а oca – „дом“, т.е. „домът на белите хора“. Исус Изкупителят е може би най-известната забележителност. Статуята му се извисява над града на върха на планината Корковадо. Тя е включена към новите Седем чудеса на Света през 2007 година. Следващата ви стъпка е Малката гранитна планина, издигаща се от земята като яйце, тя също е един от символите на Рио. Абсолютно задължително е да отидете до върха й за спиращата дъха гледка! Плажовете на Рио Де Жанейро… несъмнено Копакабана е най-прочутият, тъй като там се състоят новогодишните празненства, които се излъчват по целия свят и мнозина мечтаят да бъдат там в навечерието на празника. Други плажове близо до центъра са Ипанема и Леблон, където има огромен избор на ресторанти, както и Бара да Тижука, Прайня и Грумари, които са идеални за любителите на сърфа и уиндсърфинга. Авентурейро – тези комплекси се намират на Иля Гранде, най-големият остров в залива Ангра дос рейс. Може да бъде определен като природен парк с много изненади. Ще ви впечатли с красотите си, недокоснатите от човешка ръка еко пътеки, потоци, плажове и лагуни. На площ от 200 квадратни километра са разположени съоръжения за водни спортове и още много. Не бих искала да развалям изненадата, затова ще кажа само – струва си да бъдете там.

Ку̀ско

 

Ку̀ско е град в югоизточно Перу, в долината Урубамба (Свещената долина) в Андите. Куско е древната столица на империята на инките. Издига се на 3 500 метра надморска височина. Отидете ли там, неминуемо ще усетите атмосферата на мистериозното, силите на предшествениците и завещанията им, като се разходите между къщите или гледате природата около градчето. Градът е построен от император Пачакути през 1438 година и е най-старото постоянно обитавано селище в Северна и Южна Америка. В центъра му се издигали Храм на слънцето, наречен Корикандра, и централна кула – Сантурнваси. Мястото би било подходящо за тези от вас, които се интересуват от далечното минало, от историята на различните цивилизации, от културата и изкуството на древните народи в Америка. На местния език кечуа „коско“, откъдето идва и името Куско, означава „пъпът на земята“.

Хавана

 

Хавана. В миналото известна като Сан Кристобал де ла Абана, столицата на Куба е и най-голям град в страната и на Карибите. Най-типичното за града, както и за цялата страна, са неспиращите партита в ритъма на салса, допълнени с луксозните небезизвестни кубински пури и всевъзможни алкохолни, бързо замайващи главата коктейли. Освен че страната се слави с традиционните си дълги плажни ивици със златист пясък, в столицата човек може да се полюбува и на интересни архитектурни и исторически забележителности. Градът е мислено разделен на Нова и Стара част, като старата е включена в списъка на ЮНЕСКО и предизвиква по-голям туристически интерес именно заради наследството, което носи. Тук могат да бъдат посетени множество площади и музеи като Музея на изящното изкуство и Националния музей на изкуствата (с творби на Гоя и Рубенс). Освен тях, може да се разходите до La Catedral де La Habana, една много красива и грандиозна постройка от 18 век. Ако ви остане време, непременно разгледайте El Castillo de los Tres Reyos del Morro: тази крепост е построена през 16 век, близо до входа на пристанището, за да пази от пиратски набези на острова или от вражеска атака. Предлагам ви да разгледате снимки и от невероятните плажове, с които Куба се гордее.