Виена

 

Виена е столицата на Австрия със статут на нейна провинция. Тя е главен град на Австрия с население от 1,7 милиона жители. През 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Една от забележителностите там е катедралата “Свети Стефан”, с височина 136 м. Има възможност да се изкачите до най-високата точка, една от кулите или пък да слезете в катакомбите. Отвътре е изключително спираща дъха със скулптурите си и изрисуваните колони. Следващата внушителна сграда е Имперският дворец Хофбург. Замъкът е резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години. Комплексът се състои от много сгради в различни архитектурни стилове – от готически до барок. Трябва да се спомене и историята, с която е пропита тази величествена града. Тук са живели император Франц Йозеф I и императрица Елизабет(Сиси). Също тук е родното място на скандалната френска кралица Мария-Антоанета. Продължаваме разходката ни с Замъка Шонбрун и безкрайните му градини, койтосе е ползвал като лятна резиденция на Хабсбургите. Тук се намира най-старата зоологическа градина в света – построена е 1752 г., както и Виенската държавна опера – кой не е чувал за Виенската опера? Световноизвестна е с филхармоничния си оркестър. Открита е през 1869 г. с операта Дон Жуан на Моцарт. Следващата ни спирка са Музеите близнаци – музеят на историята на изкуствата и природонаучният музей. Тук се намират екземпляри, събирани в продължение на 250 години. Има дори скелет на динозавър, както и препарирани изчезнали вече видове. Дворецът Белведере – това са две сгради с градини помежду си и красиви фонтани. По-малката се нарича „Долно Белведере“. Залите ѝ са известни с позлатените си стени и в тях могат да се видят скулптури от Средновековието. По-голямата сграда се нарича „Горно Белведере“. Представлява картинна галерия. В нея може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. И накрая, ако имате желание да се позабавлявате, непременно посетете Пратера. Големият обществен парк в окръг Леополдщат приютява увеселителния парк „Вурстелпратер“ и включва известното Виенско колело.

Ню Йорк

 

Затягайте коланите и тръпнете в очакване, защото ще прекосим океана и ще се насочим към Америка! Отиваме в Ню Йорк. Небезизвестна е американската мечта и неведнъж сме чували, че това е страната на мечтите, където животът винаги кипи, небостъргачите така разцепват небето, сякаш искат да покажат, че човечеството е по-мощно от природните сили и бързо се изкачваме все по-нагоре и нагоре. [lquote]Американската мечта[/lquote]Едно от нещата, които със сигурност трябва да видите там, е „Емпайър Стейт Билдинг“.  Издига се над града със своите 443 метра, над 34-та улица. Завършен през 1931 г. – две години преди Кинг Конг да стъпи на върха му – той властва като най-високата сграда в света до построяването на Кулите близнаци на Световния търговския център през 1970 и 1972 г. Посетителите могат да намерят своята любов на откритата наблюдателна площадка на 86-ия етаж, откъдето се откриват гледки във всички посоки докъм 130 км. И още: Музеят „Фрик“, „Таймс Скуеър “/42-ра улица, Статуята на свободата и Елис Айлънд, Музеят „Метрополитън “, Рокфелеровият център по Коледа, Комплексът „Линкълн Сентър “, Бруклинският мост, Сентръл Парк, Американският природонаучен музей. Това е само шепа от нещата, на които трябва да обърнете внимание, докато сте там, пътешественици, така че бъдете готови за безкрайни, изтощителни, но прекрасни обиколки из „Голямата ябълка“!

Сан Франциско

 

Сан Франциско! Старото име на Сан Франциско е Йерба Буена, кръстен така от испанските заселници през 18 век поради изобилието на един храст, от който идвало старото име. Градът предлага невероятни гледки във и около него. Самият град сам по себе си е много красив и интересен, смесица от американска, латиноамерикано-испанска, европейска и азиатски култури. Като всеки един голям град и този крие какви ли не забележителности. Ето и някои от тях! Остров Алкатрас, който е в близост до града, е военен затвор в периода 1907-1934 г., а след това до 1963 г. федерален затвор. Там са държани едни от най-опасните престъпници, един от които е Ал Капоне.  Голдън Гейт Бридж и Голдън Гейт Парк, който е най-големият парк в щата Калифорния. Пиер 39“ е търговски център и популярна туристическа атракция, изградена на кея в Сан Франциско. Улица „Ломбард“ , известна с острите си завои в една отсечка по нея, която е и много стръмна. В Сивик сентър е базиран Санфранциският градски съвет, както и основната сграда на Санфранциската обществена библиотека. Улица „Филбърт“ е една от най-стръмните улици в Западното полукълбо въобще. Юниън Скуеър, Ступа на мира, e будистка ступа, създадена за единение на всички хора от различни раси и вероизповедания за мир и спокойствие. Пирамидата „Трансамерика“ е сред символите на града и неговата най-висока сграда. Фишерманс Уорф е популярен заради красивите гледки към залива, откъдето се виждат мостът Голдън Гейт, Алкатрас, за който се взима ферибот от Фишерманс Уорф, както и заради многобройните кафета, ресторанти, магазини и туристически атракции, разположени в района му. Кабелният трамвай е сред видовете обществен транспорт, запазен единствено в Сан Франциско, и е сред забележителностите на града.

Всички права на снимките са запазени на техните собственици.