Севилия

 

Севиля. Град в Южна Испания, област Андалусия. Докато белите я мандарина, я портокал, разходете се до Катедралата в Севиля, която е третата най-голяма в света след „Сан Пиетро“ във Ватикана и „Сейнт Пол“ в Лондон. Това е и най-голямата готическа постройка и най-посещаваната забележителност в Севиля. Твърди се, че тук се намира гробницата на Христофор Колумб. Кулата Хиралда се издига на 70 м височина и разкрива невероятна гледка към града. Торе дел Оро или Златната кула се  намира на брега на река Гуадалкивир. Издигната е през XIII век. Върхът й някога е бил покрит със злато и е служела за наблюдателница. Арената за борба с бикове в Севиля е едно от най-посещаваните места за любителите на корида. Строена е в продължение на няколко десетилетия през XVIII век.

Барселона

 

Вторият по големина град в Испания – Барселона. Посещението на Саграда Фамилия, Каса Мила, Каса Калвет е задължително, когато сте там. Една от най-уникалните сгради в света е Саграда Фамилия. Строежът й започва през 1882 г. по проект на архитект Антонио Гауди и спира през 1926 г., когато Гауди умира. Преди смъртта му е построена само една от кулите на храма, които по план са 12. Досега са построени общо осем. Строежът й се финансира от частни дарения, предвижда се до 2032 г. Саграда Фамилия да бъде завършена. [rquote]Саграда Фамилия е една от най-уникалните сгради в света[/rquote]Най-красивата църква в града, Санта Мария дел Мар, е вероятно най-добрата каталунска готическа постройка. Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. Тя е творение на архитекта Йосеп Виласека и Казанова. Катедралата Св. Еулалия или Катедралата на Барселона е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Национален музей на изкуствата е музей на визуалните изкуства в Каталуния, който се помещава в националния дворец. Без да искате ще обърнете поглед нагоре, към Статуята на Колумб, намираща се в Барселона. Намира се на края на известната улица Ла Рамбла. Мястото не е случайно. Там в миналото Христофор Колумб е стъпил след края на първото си пътешествие до Америка. След дългата разходка, може да се отбиете и да разгледате безбройните морски представители и най-известните за музея – акулите в Аквариума на Барселона. И тъй като градът е средище на футболните запалянковци, няма как да не ви посъветвам да посетите стадиона Ноу Камп, собственост на футболен клуб Барселона.

Лисабон

 

Няма да се откажем от прекрасните топли страни и се отправяме към Лисабон, Португалия! Столица е от 1255 г. насам и е най-големият град в държавата. По време на обиколката ви из града, тези неща непременно трябва да бъдат видени (снимани) от вас! Кулата асансьор „Сантра Жуста“. Желязната кула е произведение на ученик на самия Айфел. Кулата „Белем“, разположена на входа на града, е емблема на Лисабон и е построена в готически стил. Манастирът „Свети Жером“ се намира в квартала Белем и е построен със средства на Васко да Гама, натрупани по време на пътешествията му до Индия. Синтра, малко градче на няколко километра от Лисабон приютява красиви зелени поляни и много замъци. В центъра се намира кралският дворец на Синтра, а на хълма над него е дворецът “Да Пена” – построен от Фернандо Сакс Кобург Готта в романтичен стил. Една от спиращите дъха забележителности е “Замъкът на маврите”. Военен форт, за който се предполага, че датира от IX век и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Връщайки се към Лисабон, на път към някое малко, скрито кафене, ще минете през площада на търговията, статуята на Хосе I и Триумфалната арка.

Берлин

 

Стига вече парещи слънчеви лъчи, ще изгорите! Отправяме се към Германия и, разбира се, Берлин! Той е вторият по населеност град в Европейския съюз след Лондон, столица и една от 16-те провинции на Германия. Пригответе си няколко дни за разходки из града, защото, както всеки споменат дотук град, е пълен с места и сгради, които е задължително да се видят, а един ден + изтощителна разходка няма да ви стигнат! На първо място, обикаляйки европейския град, трябва да се отбиете при Райхстага. Това са вдъхновяващите сгради на парламента, където заседава и Бундестагът (парламентът на Германия). [lquote]Берлин не може да бъде обиколен за един ден[/lquote]Построен е през 1894 г. Ако влезете в сградата, един асансьор ще ви отведе до най-красивата гледка в целия град към Тиергартен, най-големият парк в Берлин, и купола на Райхстага. Островът на музеите пък е отделен малък остров на река Шпрее. На него има пет исторически музея, а целият район е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство още от 1999 г. Следващата стъпка е Александърплатц и Телевизионната кула там. Площадът е кръстен на руския цар Александър І при посещението му през 1805 г. Тук може да почувствате атмосферата на стария Източен Берлин. Не пропускайте да посетите най-високата сграда в Берлин – 368-метровия връх на телевизионната кула. Ако ви остане време, може да седнете в ресторанта на кулата, да се сгреете с един топъл чай и да се насладите на невероятната гледка. Бранденбургската врата наподобява Триумфалната арка в Париж, но е не по-малко величествена и заслужава вниманието ви. Първоначално е наричана Портата на света! Едно от местата, пазещо френски картини от XVIII в., а и един от най-величествените замъци е Дворецът Шарлотенбург. Берлинската катедрала е една от най-грандиозните сгради в цялата страна и е построена в бароков стил. Църквата Св. Николай е също една интересна сграда и е най-старата в града.