Мон Сен Мишел

 

Мон Сен Мишел. Това е скалист приливен остров в департамент Манш, на който е построен манастир, посветен на Архангел Михаил. Всяка година Абатството се посещава от над 3 000 000 души. Освен че е част от културното наследство на ЮНЕСКО, Мон Сен Мишел е вдъхновението за архитектурата на Минас Тирит във филма от 2003 г. Властелинът на пръстените: Завръщането на краля, режисиран от Питър Джаксън.

Лион

 

Лион, разположен в югозападна Франция, е третият по големина град в страната. Изиграл е важна роля в историята на киното. Освен всичко, Лион е и родното място на гениалния автор Антоан дьо Сен-Екзюпери. Дори и да ви се струва на пръв поглед скучен, градът крие невероятно богатство от история и изкуство. Едни от забележителностите там са металната кула Фурвиер, манастирът Сен Мари де ла Турет, Националната опера на Лион, катедралата Сен Жан, базиликата Нотър Дам де Фурвиер, византийската църква „Ене” и др. Старата част на Лион пък е вписана в културното наследство на ЮНЕСКО. Това, което не бива да пропускате да видите, е централният площад Беллкур. Там се намират скулптурите на Екзюпери и Людовик XIV, непосредствено до кметството и Операта.

Лондон

 

Стягаме багажа и взимаме англо-български разговорник, защото се насочваме към Англия. Ех, Лондон! Столицата, наред с Ню Йорк, Париж и Токио, е нареждана сред най-важните 4 световни града. През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж, построен в края на XIX век до крепостта Тауър, откъдето носи и името си. Други мостове над Темза в центъра на Лондон са Лондон Бридж, Садърк Бридж и др. Едни от най-големите забележителности в метрополиса са сградата на Парламента, прочута с часовниковата си кула – Биг Бен. [lquote]Ех, Лондон![/lquote]Небезизвестното Уестминстърско абатство, където се състоя сватбата на принц Уилиам и Кейт. Освен това там се състоят коронации и погребения на кралското семейство. В обиколката си на този забележителен град непременно трябва да разгледате и Бъкингамския дворец, официалната лондонска резиденция на британския монарх. Част от 600-те стаи там са отворени за посещения, когато кралицата не е в двореца, така че възползвайте се! Следващата спирка на двуетажния червен автобус ще ви откара до Катедралата Сейнт Пол, разположена на хълма Лъдгейт. Седалище е на епископа на града. Тя символизира столицата и е третата по големина в света. А при пешеходната обиколка няма как да не минете през площадите Трафалгар, където всяка година се провежда коледната церемония, и Пикадили Съркъс. За любителите на изкуството предлагам да посетите музеите на Мадам Тюсо, с невероятните си восъчни фигури, Британския музей и Природоисторическия музей. За тези от вас, които обичат да пазаруват какво ли не, то мястото ви е на Оксфорд стрийт, най-известната търговска улица там. Освен със старите и величествени сгради, Лондон се гордее и с т.нар. Канари Уарф, търговският център на града, където се намират повечето небостъргачи. В Лондон Сити пък се намират едни от най-големите компании в света. Накрая, ако имате нужда от почивка сред природата, градът предлага и това! Най-големите паркове са разположените един до друг кралски паркове Кенсингтън Гардънс и Хайд парк, заедно с Грийн парк, които са в самия център на Лондон, както и Риджънтс парк (Паркът на Регентите), който е разположен на север от центъра. В близост до него е Бейкър стрийт — мястото, където е живял въображаемият герой Шерлок Холмс.

Мадрид

 

Забравете за студеното и облачно време, защото отиваме към едно слънчево, топло и страстно място – Испания! Столицата Мадрид е културният център на страната с великолепни дворци, фонтани, паркове и над 100 музея. Има много църкви, най-красивата от които е новата катедрала Нуестра Сеньора де Алмудена. Мадридската зоологическа градина разполага и с Аквариум, едно от любимите места за прекарване на свободното време на мадридчани и туристи. Икономическият и културният живот в града са съсредоточени на Пасео де ла Кастеляна и улица Алкала. Именно тук се намират най-скъпите магазини и известни ресторанти. [rquote]Слънчево, топло и страстно място[/rquote]Музеите Център за изкуства „Кралица София“ и Музей Тисен-Борнемисазаедно с музея Прадо образуват така наречения „златен триъгълник на изкуствата“. Сред основните забележителности на града се нареждат Пласа Майор, главният площад на Мадрид, „Пуерта дел Сол“, централната точка на столицата. Площад „Сибелес“ е ограден от четирите си страни от красивите сгради на Банката на Испания, двореца на Буенависта, двореца на маркизите Линарес и зданието на Главното пощенско управление в необароков стил. Кралският дворец, подобен на Версайския, е едно от важните места в Мадрид. В днешни дни не се обитава от кралското семейство, тъй като голяма част от замъка е превърнат в музей. Манастирът „Енкарнасион“ е основан през 1611 г. от кралица Маргарита Австрийска. Главният олтар от мрамор е украсен с картината „Благовещение“ на Висенте Кардучо и фигурите на Свети Августин и Света Моника.