М

оже би едно от най-хубавите неща, които човек прави за себе си, е да пътува, за да удовлетвори порива на пътешественика в себе си. Разбира се, ако има възможност, защото невинаги всичко хубаво е евтино, но можеш ли да си го позволиш е толкова прекрасно. Заминаваш за съвсем нов свят, нови хора, нова култура и се докосваш до тях, сливаш се с тяхната история и ежедневие. Прекарваш дните си разглеждайки сгради, места, площади, даже природата е някак по-различна, дори да си в Европа. Атмосферата е друга, ароматът на града не е същият и в това е магията на пътуването. Да поемеш въздуха на другото място, да се откъснеш от „тук“ и да отидеш „там“, където винаги си мечтал или където си попаднал по една странна и очарователна случайност. Тук ще се появи и моментът на влюбване, когато емоцията е по-силна от теб и желанието да си там, да си бил там и да останеш там е огромно!

[cquote]Това е първа част от нашето уникално ръководство на пътешественика[/cquote]

Предлагам ви няколко големи и малки града, които заслужават вашето внимание, време и глътка от техните атмосфера, чувственост и живот. Не са в определена последователност или класирани спрямо нещо конкретно, защото всеки един от тях е специален поотделно. Нека започнем от Европа.

пътешественика

Венеция

 

Тук може би ще добавя и част от себе си, имайки предвид огромната ми любов към Италия! Обожавам я, до всеки един малък нейн детайл. Ако решите да отидете в Италия, направете го с ясна цел – влюбете се и се оставете на сладката емоция, смесица от адреналин, романтика и носталгия. [lquote]Отидете в Италия, влюбете се и се оставете на сладката емоция[/lquote]Градът е разположен върху множество малки островчета и се намира в областта Венето, в плитка лагуна на Адриатическо море. Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали и художествени изложби. Това, което трябва непременно да се види там на първо място е Канале Гранде – главният воден булевард на града, който минава през него като голяма змия. Следващата спирка е площадът Сан Марино, символът на града, до който може да се стигне с корабче по канала. На площада се намира часовниковата кула, дворецът на Дожите, някога резиденция на върховния глава на Венеция и базиликата във византийски стил Сан Марко. Точно пред лагуната се извисяват две високи колони със светците патрони на Венеция – Св. Теодор и Крилатият лъв. Двете неща, с които градът е известен, са стъклото и карнавалните маски. Разхождайки се по каналите или по изключително тесните улички, ще попаднете на малки витрини с най-различни маски с пера, без пера, във всякакви цветове и форми. Същото се отнася и за работилниците за стъкло – още наричано венецианско. Може да го видите под формата на бижута, фигурки или украшения за вкъщи. Перфектен сувенир от там и не са особено скъпи, а със сигурност ще оставят незабравим спомен у вас или близките ви.

Флоренция

 

Говорейки за Италия, не е допустимо да пропусна и Флоренция! Главният град в областта Тоскана и столица на провинция Флоренция. Разположен е на река Арно и е смятан за люлката на западноевропейския Ренесанс. Като забележителности там трябва да напишете в списъка си следните неща: Палацо Векио, в буквален превод „Старият замък“. Той е в готически стил и е една от най-значимите сгради в цялата страна. Там е снимана и част от филма „Ханибал“. Катедралата Санта Мария дел Фиоре е четвъртата по големина в света подобна сграда, която е забележителна с кулата на Джото, новост за времето си. Базиликата Санта Кроче, където се намират гробовете на Николо Макиавели, Джоакино Росини, Данте, Галилей, Микеланджело и Лоренцо Гиберти. Понте Векио пък е мост над река Арно от времето на Римската империя, подновен през XVI век. Там влюбените имат обичая да оставят катинарче, чието ключе хвърлят в реката, за да е вечна любовта им. И последната ви задължителна стъпка в града е Палацо Пити и Градините Боболи, принадлежащи към него. Дворецът е един от най-големите и най-старите в Италия, а градините към него дават гледка към цяла Флоренция. Невероятно красиво и зелено, с най-различни поляни, тунели от розови цветя и фонтани. По терена на градината са сложени различни скулптури от онова време, да не забравяме и амфитеатъра.

Рим

 

Предполагам се очакваше в класацията да има и Рим, след като се намираме в Италия. Столицата е разположена в област Лацио, на реките Тибър и Аниене. Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република. Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеумът остава един от главните символи на Римската империя. Разглеждаме и Ватиканските музеи –  обществени музеи във Ватикана. През 2013 г. са осмите най-посещавани музеи в света. Пантеонът е построен през 27-25 г. пр.н.е. в Рим от Марк Випсаний Агрипа, приятел и генерал на Октавиан Август, като храм на деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древния Рим. Разходката из града никак не е малка и постепенно стигаме до Капитолия, неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим.

Париж

 

Пренасяме се във Франция. За хората, които ме познават, ще бъде учудващо, че слагам нея след Италия, но, скъпи приятели, сърцето ми побира и двете държави и за тях е отделено едно специално кътче! Париж, градът на любовта и светлините. Реката Сена го разделя на две части – десен бряг на север и ляв, по-малък, на юг. Започвам, без да увъртам и не е необходимо да казвам, че Айфеловата кула и да искате няма как да не видите. Триумфалната арка, разположена в центъра на площад „Шарл дьо Гол“, в западния край на прочутия бул. „Шанз-Елизе“. [rquote]Paris, je t’aime![/rquote]Мястото, на което е построена Триумфалната арка, е наречено „Площад на звездата“ (Etoile), заради многото булеварди, които водят началото си от тук. Пале Гарние – Парижката опера, смятана от Хитлер за най-красивата сграда в света. Парижката Света Богородица, наричана още Нотърдам дьо Пари е католическа катедрала в Париж. Построена е през 1163-1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена. Пантеонът е още една сграда, която грабва с архитектурата си. Тя е гробница на известни личности, намираща се в Париж. Там са погребани Волтер, Жан-Жак Русо, Мария и Пиер Кюри, Емил Зола, Виктор Юго и др. Франция, както немалко европейки градове, се слави с многото и красиви замъци. Ето един от тях в Париж: Консиержерѝ, е бивш кралски замък и затвор. Намира се в самия център на Париж, на западния край на Ил дьо ла Сите, недалеч от катедралата Парижката Света Богородица. Обръщайки се към изкуството, не може да не се отдаде необходимото внимание на Лувъра. Най-големият национален музей във Франция, който в миналото е бил първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположен в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи. В него може да видим над 380 000 артефакта, от които над 35 000 са изложени в осем колекции, включващи скулптури, картини, гравюри и пр.