windows10-security

Windows 10 е великолепна операционна система, но като всяка следваща разработка на Microsoft, така и тя има редица настройки за сигурност, които потребителите следва да знаят. Тази версия е продукт от ново поколение, тя е най-обвързана с онлайн услугите на компанията от всички предишни системи. Това е и причината да споделяте информация с Microsoft без дори да подозирате.

В условията на компанията относно събирането на лични данни се посочват три начина, по които те се използват:
1. За подобрение и персонализиране на услугите, които се използват.
2. Изпращане на послания към потребителя, включително рекламно съдържание.
3. Визуализиране на реклами.

Първото условие събира данни от потребителя, за да могат да работят правилно приложенията. Maps, например, изисква определяне на точното местоположение. Cortana също използва тази информация, а единственият начин да избегнете това е да я изключите.

Microsoft също така събира данни и при преустановяване на работата на програмите. Това означава, че ако Word случайно забие, Microsoft ще има достъп до файла, който е бил отворен. Второто условие означава, че Microsoft събира контактна информация за потребителите, за да може при необходимост да се свърже с тях. Можете да избегнете персонализирани реклами като посетите този адрес.

Как да избегнете проследяване

До голяма степен можете да изключите възможностите да бъдете проследявани. Изберете Start менюто и навигирайте до Settings –> Privacy. Променете настройките при полето „Feedback & Diagnostics“ на „never“ и Feedback Frequency на „never“. Изберете също и „never“ при полето „Diagnostic and Usage Data“.

Предпазете историята си при Edge

Браузърът Microsoft Edge изпраща историята ви към сървърите на Microsoft, за да „подобри работата с Cortana“. Можете да изключите тази опция като изберете менюто за настройки в горния десен ъгъл на Edge и натиснете „Settings“. След това Advanced Settings –> View Advanced Settings и в прозореца „Privacy“ под „Privacy and Services“ изключете „Have Cortana Assist Me in Microsoft Edge“ и „use page prediction to speed up browsing, improve reading, and make my overall experience better”.

Не създавайте Microsoft профил

По подразбиране Windows 10 поисква от потребителите да създадат собствени Microsoft профили, ако нямат такива. Избягването им ще предпази информацията от индексация или изпращане на мета данни към сървърите на Microsoft от личните компютри.

Внимавайте с Cortana

Cortana събира информация за взаимодействието с компютъра по най-разнообразни начини. Всякакви взаимодейства с виртуалния асистент се записват в сървърите на Microsoft, което може да не се хареса на потребителите. Можете да прегледате събраната информация от този адрес.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS