Снимка: Shutterstock

По данни на Световната здравна организация (WHO), почти половината население на Русия пуши редовно — 40% от 143-милионната държава (PDF линк от WHO). За да се пребори с това, бившият съветски съюз смята да прибегне до крайна мярка, а именно — да забрани продажбата на тютюневи изделия за всеки, роден от 2015 година нататък. Забраната би могла да влезе в сила най-късно през 2033 година, след което някой ден да стане валидна за всички жители на Русия.

Русия неотдавна следва конвенцията на Световната здравна организация за контрол на пушенето, увеличавайки таксите върху цигарите, забранявайки пушенето на публични места и намалявайки рекламите на тютюневи изделия от 2013 година насам.

Миналата година на автобусна спирка в Москва пък се появи постер “Пушенето убива повече хора от Обама”.

Въпреки че действията от страна на Русия дават резултат, все още се смята, че около 12% от всички деца на 15-годишна възраст пушат. Ако пък законът влезе в сила, Русия ще се присъедини към азиатската държава Бутан, която се слави като тази с най-сурови закони срещу цигарите — в Бутан са забранени отглеждането, производството, дистрибуцията и продажбата на тютюневи изделия.

Според данни, цитирани от BBC, в цял свят около 6 милиона души на година умират в следствие на тютюнопушенето, като 600 000 от тях са пасивни пушачи.