Корпорация Visteon, един от водещите в света автомобилни доставчици на кокпит (cockpit) електроника и технологии за свързаната кола (connected car), разширява софтуерните си дейности в България. Вследствие значителния ръст в търсенето на софтуерни разработки, които предлага компанията, Visteon премества своите 700 служители в изцяло нов модерен офис в сграда Capital Fort в София с площ 8300 кв.м., като планира и по-нататъшно разрастване, за да поеме още 150 нови служители.

„България се модернизира и предоставя все по-добри условия за бизнеса и за чуждестранните инвеститори. Страната ни вече се позиционира като регионален център за иновации, комуникационни и информационни технологии, както и в автомобилния сектор, който е една от индустриите на бъдещето.“

С тези думи президентът на Република България Росен Плевнелиев приветства и откри новия развоен център на Visteon в България вчера.

Официалното откриване съвпадна с честването на 15-та годишнина на Visteon в България, а беше уважено и от г-н Ерик Рубен, посланик на САЩ в България, представители на институции, бизнес партньори и служители. Събитието бе съпроводено от тематично изложение Engineered in Bulgaria, което включваше продукти и автомобили оборудвани с технологии, разработени от екипите на Visteon в София.

„Знаем, че вие сте първите, които променихте съдържанието на автомобилния софтуер. Продължаваме по пътя на вашите амбиции и продължаваме по пътя на вашите проекти“, коментира Плевнелиев и допълни, че е изключително радостен от стремежа на Visteon да увеличава бройката на служителите си в България.

visteon-sofia-opening-2„Разработката на автомобилен софтуер е най-бързо разрастващият се сегмент в глобалната автомобилна индустрия поради еволюцията на свързаната кола и автономното шофиране“, заяви г-н Маркус Шупфнер, вицепрезидент и главен директор технологии на Visteon. „Софтуерните разработки на Visteon в София са в основата на тази невероятна еволюция, предоставяйки иновативни решения в областта на infotainment, head-up дисплеи за водещи в света производители на автомобили.“

На изложението Engineered in Bulgaria бяха представени решения на Visteon за свързана кола – първия в индустрията кокпит домейн контролер – SmartCore®. Продуктът представлява консолидиране в едно на всички модули от кокпита с цел по-голяма сигурност и като отговор на сложността от растящия обем електроника в автомобила. Софтуерните екипи на Visteon в София се заеха със софтуерната разработка за SmartCore®, който ще бъде въведен в производство от европейски производител на автомобили през 2018 г.

„Горди сме с това, което постигнахме през 15-те години присъствие на Visteon в България; изградихме отлични отношения с българското правителство, с бизнес партньорите и техническите университети, които ни доставят талантливи кадри“, каза Иван Михайлов, Управител на Visteon България. „Компетенциите, които изградихме през годините и бъдещите планове за Центъра в София, предоставят интересни възможности за служителите ни да работят по автомобилите на бъдещето.“