Снимка: YouTube

Ако не вярвате, че роботите ще заменят хората в голяма степен, както вярва Елън Мъск, то е време да помислите отново. Това ще се случи (отново – в известна степен). От YouTube канала CGP Grey показват, че всъщност вече е в ход и се случва. Може и да не ви се струва възможно, но ще повярвате, след като видите клипа, озаглавен „Humans Need Not Apply“.

Това, в което повечето от нас вярват, е светлото бъдеще, в което технологичният прогрес ни води към нови, интересни и полезни неща, които са и скъпи, и луксозни. Но това не е реалността. Всъщност, точно CGP Grey показват, че промяната ще дойде, когато новите, интересни и полезни неща, които са и скъпи, и луксозни, ще стават евтино и бързо. А това вече се случва.

Първото нещо, което прави впечатление в еволюцията на технологичния прогрес, е как машините изместват живата работна ръка и компютрите заменят човешката интелигентност. Това е малко плашещо, нали? Компютрите от 80-те години са сегашните роботи. А какво ще се случи със сегашните компютри след около 30 години? Компютрите вече заменят добрите шофьори на пътя, тъй като според определени компании, те са по-надеждни. Какво ще стане, когато шофьорите от градския транспорт бъдат сменени от тези компютри? Това са все въпроси, над които можем само да спекулираме. Бъдещето ще стане настояще, рано или късно…