Ревю: Acer Predator 17 vs Lenovo Y900

Топ геймърски лаптопи през очите на видео редактор

6

Това няма да е типичното гейминг ревю, което може би очаквате да видите, след като прочетете заглавието. Не, това ще е малко по-различно, просто защото аз не съм геймър, не играя игри (много) и не се интересувам толкова от важните за този тип юзъри параметри и статистики. Аз правя видеа и ще разгледам тези два продукта най-вече през очите на един видео редактор.

Характеристики

Реших да тествам Acer Predator 17 (G9-791) и Lenovo Y900 поради простата причина, че в повечето случаи техническите параметри, на които трябва да отговаря един компютър или лаптоп за правене на видео, са близки до тези за играене на игри. Тук говорим за мощен процесор, повече RAM и солидна видео карта. Също така е важно да имате добър дисплей и приличен звук, ако нямате тонрежисьор до вас, който да пипне аудиото както трябва. Acer Predator 17 (G9-791) и Lenovo Y900 са точно такива. Това са последните творения на двете компании за геймърите и предлагат възможно най-добрия хардуер, който може да намерите в подобен тип лаптоп.

Acer Predator 17 and Lenovo Y900

Под капака си тези машини разполагат с Intel Core i7-6700HQ процесор, 64GB DDR4 RAM, GeForce GTX 980M и 500GB SSD (256GB SSD при Lenovo Y900). В това отношение буквално няма какво повече да се желае от един лаптоп. Тук обаче има и един друг момент, който може да определи представянето на двата продукта. За разлика от Lenovo Y900, Predator 17 има 4K дисплей, което би трябвало да черпи малко повече от хардуерния ресурс, в сравнение с Full HD дисплея на Y900. Нека ви разкажа как точно протекоха моите последни две седмици.

Дизайн и външен вид

Реших да отделя първата седмица на Acer Predator 17, а втората на Lenovo Y900, за да мога да добия индивидуални впечатления и от двата модела. Първото ми впечатление от Acer беше визията, което мисля, че е нормално. Принципно тези машини не се славят с изтънчена и семпла визия. Тук говорим за съвсем друг клас продукт, при който е важно да има показна, атрактивна и дори леко злобна визия (в добрия смисъл на думата). Точно това ще видите и при Predator 17. С голямо лого в средата на капака, масивни решетки за охлаждащата система, светещи ленти и тегло от ~4 кг, този лаптоп определено изглежда внушително. Изработен е основно от матиран стъклопласт, който при допир се усеща сякаш е от гума. В това отношение Y900 не отстъпва, макар неговата визия да е една идея по-изтънчена. Acer Predator 17 PictureТой има малко по-гланцирано покритие от полиран алуминий и не толкова натрапчиви линии, но все пак отличаващ се като гейминг продукт с тегло от 4.366 кг. Тук не мога да кажа кой ми хареса повече, защото визията и на двата е отлична, но нещата стават малко по-различни след като отворите капака.

Lenovo Y900 PictureПод него е ясно, че ще намерите и клавиатурата. Това е елемент, който е много важен за геймърите, но и за хората, които се занимават с видео. Сега, за геймъри двете машини може и да са перфектни, но за монтаж на видео просто не стават. Самата клавиатура и на двата модела е изведена напред, оставяйки доста място за ръцете ви. Това е яко за игра, но дотам. Тук двата модела имат няколко разлики и честно казано с Acer Predator 17 ми беше по-удобно да работя. Бутоните имаха много по-отчетлив ход, самото им разположение беше по-удобно и дори при писане не беше толкова изморително. Lenovo Y900 се отличи с различната комбинация от цветови настройки и ефекти, от които може да избирате, както и с грапавата гумирана повърхност за поставяне на ръцете, което много ми хареса. За жалост обаче механичните бутоните не са удобни за работа, на моменти дори скърцат, а разположението им е леко объркано, с което ще ви трябва повече от седмица, за да свикнете. И двата лаптопа разполагат с допълнителен набор от бутони, с които да променяте режима на работа, да настройвате вентилаторите и други неща, типични за геймърите.

6 Коментари

  1. “за сметка на това пък достигна рекорд при преинсталацията на операционната система, чуквайки над 7 часа.”
    Това не го разбрах.

  2. Каква е причината за бавното преинсталиране?

  3. Е как ще ти отнеме 7 часа? Да е 7 мин ок, ама часове.
    Кое забави работата, драйверите ли, какво?

  4. Не мога да ти кажа, защото и аз не знам. Няколко пъти цикли на 4%, после на 73% и т.н.
    Никога не ми се е случвало.

Comments are closed.