Тази фитнес гривна е любезно предоставена от нашите приятели от Ozone!

От известно време Razer, компанията за гейминг машини и аксесоари, е и на пазара за смарт гривни. Те представиха няколко устройства с фитнес възможности – Nabu Watch, гривната Nabu, както и нейния по-малък брат Razer Nabu X. Точно него ще разгледаме по-подробно днес в текущото ревю.

Razer Nabu X е гривна, дизайнът на която напомня на Xiaomi Mi Band. За тези от вас, които са се докосвали до нея – при покупка на устройството, получавате силиконова гривна, от която самият сензор може да се сваля. По този начин можете да замените гривната с такава в друг цвят. Имате избор между черна, зелена и бяла. Сега е моментът да уточним какво може да прави фитнес гривната на Razer: тя може да следи всичко, с изключение на вашия пулс, а именно – крачки, извървяно разстояние, калории, както и съня ви. Да, жалко е, че не можете да следите пулса си, докато тичате, но имайте предвид, че това все пак е най-бюджетната гривна на Razer.

Razer Nabu X PictureЕдин от първите въпроси, който си задават хората, когато искат да си купуват фитнес аксесоар, е “Какви са възможностите на батерията?”. Сега ще отговорим и на този въпрос, разбира се. За почти седмица ползване не съм зареждал моя Nabu X втори път и батерията е на 42%. Батерията на телефона ми от друга страна обаче като че ли бива източвана малко по-бързо. Nabu X използва Bluetooth Low Energy за връзка със смартфона и все пак ми се струва, че LG G4 се натоварва доста. Хубавото в този случай е, че Razer Nabu X може да работи и без да е свързан с телефон – след като го синхронизирате (да речем преди излизане), изключете Bluetooth-а на смартфона си и гривната ще продължи да събира данни за състоянието ви (крачки, калории и т.н.). Това е много удобно, ако искате да излезете да тичате, но не искате да носите телефона със себе си и смятам, че е може би най-големият плюс на джаджата.

Приложението е интуитивно и лесно за използване

За да можете да използвате Razer Nabu X, трябва да свалите приложението Nabu на компанията, което е налично за Android и iOS. Тук останах очарован, защото апликацията е изключително интуитивна и първото свързване с гривната става много лесно. След като се регистрирате с email и въведете физическите си данни, приложението намира гривната и се свързва с нея автоматично. Нищо повече не е необходимо от ваша страна. А вече свързани, вие можете да правите какво ли не в софтуера – да промените дневните си цели за крачки, разстояние, калории и минути активност, да речем. Освен това можете да настройвате всичко, свързано с работата на гривната – как да свети и вибрира тя при получаване на нотификации (можете да сменяте цвета на всеки един LED диод и да избирате различен вид вибрация), например. Това може да се променя за всяко отделно приложение, от което получавате нотификации, както и за обажданията. Един прост пример – при съобщение във Viber, външните два диода светят в червено, а вътрешният в зелено. Наред с това съм избрал вибрация тип едно дълго вибриране, едно късо вибриране и след това още едно дълго.

Razer Nabu X Picture 1

Каишката на гривната от друга страна е изключително удобна. Силиконът, от който е изработена, е представен като хипоалергенен. Това ще рече, че не дразни кожата и е абсолютно безвреден. Аз лично го намирам за мек, не е лепкав и не скубе, което е от голямо значение за аксесоар, който ще стои на ръката ви цял ден. Закопчалката е лесна за поставяне с една ръка и държи достатъчно здраво, така че да не се притеснявате от падане при ежедневни задачи.

Колкото до работата на Razer Nabu X, тя е доста удобна. Крачките биват измервани точно. Според ръководството на джаджата, калориите пък от своя страна се изчисляват посредством активността ви, използвайки информацията за физическите ви данни – години, височина и това колко тежите. За да следите горе-долу колко калории горите на ден, можете да зададете по-висока цел от стандартните за възрастен 2000 или 2500 калории. По този начин ще си дадете стимул да свалите някой и друг килограм да речем. Колкото до минутите активност – те са там, за да ви дават приблизителна информация за това в коя част от деня се движите повече.

Nabu X следи и съня ви

Остава да поговорим и за последната функционалност на Nabu X, а именно следенето на съня ви. Сензорите в гривната разбират кога вие сте “в покой” и отчитат това като момента, в който сте заспали. За да стане това през деня, са необходими 15 минути покой. През нощта пък – осем. След това гривната рисува графика на съня ви – моментите, в които сте били неспокойни, кога сте се будели и т.н. Направи ми впечатление, че самият начин на отчитане на съня не е много точен – ако работя на компютъра или чета книга преди заспиване, това би могло да бъде отчетено като време, през което съм спал. Надявам се проблемът да бъде отстранен с бъдещ ъпдейт на софтуера на Nabu X (можете да проверявате за такъв през приложението).

razer-nabu-app-screenshotЗа финал имаме още няколко интересни и полезни функции на Nabu X и апликацията за контрол на носимите аксесоари Razer. Разбира се, ясно е, че Razer дават възможността за свързване на Nabu с Facebook и Twitter – това вече е неразделна част от едва ли не всички услуги. Освен това обаче можете да синхронизирате фитнес данните си с приложенията Map My Fitness и Google Fit. Супер, а? Ако пък имате приятел с Nabu аксесоар, можете да си разменяте контакти като се здрависате. Нямах възможност да тествам тази функция, но предполагам, че е интересно. За това колко е удобна не мога да изкажа мнение.

Може би най-удобното от всичко е възможността за нагласяне на “тиха аларма” (silent alarm). Това става през самото приложение на Razer и действа просто и лесно – вместо до главата ви да свири някаква мелодия, гривната вибрира няколко пъти на ръката ви и ви буди леко. Още един плюс на това е, че любимият ви човек до вас няма да се събуди, ако не е нужно.

Razer Nabu X е много удобна фитнес гривна

В заключение ще кажа, че умната гривна на Razer е много удобна. Работи добре и предоставя точно услугите, за които е направена. Както споменах по-горе, може би единственият ѝ минус е в това, че не мери пулс. Но отново – това е най-бюджетното устройство от носимите Razer аксесоари. Ако искате повече функции, Nabu X не е за вас и може би трябва да разгледате другата гривна или часовника им.

Тази фитнес гривна е любезно предоставена от нашите приятели от Ozone!