Интерфейс и софтуер

 

 

Ако се заровим малко в софтуера на телефона, ще видим, че това си е един почти стоков Android 4.4.3 KitKat, което е добра новина на всеки, който не харесва къстъмизациите на производителите. Казах “почти”, защото има няколко предварително инсталирани приложения, които няма да намерите в някой Nexus, например. Освен това има и няколко приложения за персонализация на дисплея на гърба, но тях не бих ги описал като затормозяващи телефона или развалящи чистото Android преживяване.

От визуална гледна точка поне нещата са семпли и точни, в стила на Google. Все още не е ясно дали телефонът ще получи някакви големи ъпдейти до Lollipop и прочие, но е желателно да ди има, защото иначе от YotaPhone може малко да се закопаят.

След като това е почти чист Android, няма особено много, което да се каже. Единственото интересно е в приложенията за персонализация на задния дисплей. Чрез тях можете да задавате тапет или да определяте подредбата на widget-ите. Yota Mirror бих казал, че е най-интересното от всичко в софтуера. Чрез него създавате огледален изглед на всичко от основния дисплей на задния. Така ще може да работите с Android функционалностите, но със значително малка консумация на енергия. Вярно, всичко е в два свята и малко ни връща във времето на Nokia 3310, но това е и целта. Ако си спомняте, същата Nokia караше по 10 дни с едно зареждане. С това в общи линии се изчерпва тази персонализация.