Камера

Стигаме и до най-голямата атракция в този телефон, а именно неговата уникална 20.7-мегапикселова основна камера с Exmor RS сензор и Bionz процесор. Японците трябва да са много доволни от своето произведение, защото тя е доста добра и не случайно се вдигна толкова шум около нея. Обективът е Sony G с бленда f/2.0 и в комбинация със сензора се получават просто едни чудесни снимки.

На тъмно кардите са добри, но се забелязва доста шум и загуба на детайл, което не би трябвало да е типично за камера от този клас, но все пак е голям недостатък. Иначе цветовете са точни, а динамиката е чудесна. Рязкостта е по целия кадър, като дори при 100 % кроп снимката е сравнително рязка, с известна загуба на детайл. Няма как да не обърнем внимание и на бокето, което е просто чудесно. Фокуса е точен и бърз, като забелязахме колебания единствено при снимането на тъмно. Явно това е и слабата страна на тази камера, а и не само на нея, но поне от Z1 очаквахме нещо повече.

Като допълнителни функции имаме Geo-тагване, фокус с докосване, детектор на лице, стабилизация на изображението, HDR и панорама.
Видеото от тази камера е на FullHD с 30 кадъра в секунда. Освен това може да активирате и HDR режим на запис, като той ще подобри значително динамиката на видеото. Тест на камерата може да видите малко по-долу. Той е именно на FullHD + HDR. Имаме и 2 MP предна камера с 1080p@30fps видео запис.

Както се и предполага, камерата има ръчен режим за настройване на експонацията, баланса на бялото и стойностите ISO. Също така може да определяте и режима на фокусиране, да избирате различни сцени и с това настройките приключват. Честно казано не са много като за камерафон, но това е.
Наличен е и познатият Superior Auto, който служи за автоматичен и оптимален подбор на настройките, като тук се налага и ограничение от максимум 8 мегапиксела, което направо осакатява камерата. Това е режим за любители фотографи или просто за направата на бърза снимка, но не разчитайте на 100% точност при настройването.


Сред режимите за снимаме срещаме и Info-eye, чрез който може да заснемете сграда, лепенка или нещо друго и да получите информация след кратка справка от страна на телефона.
С Timeshift burst пък може да направите серия от 61 кадъра в продължение на 2 секунди. След това телефонът сам подбира най-сполучливата, но това може да се направи и ръчно.
Най-нестандартен е режимът AR effect. При него може да се използват анимирани ефектни при снимки, а Social Live ви позволява директно да стриймвате видео във Facebook.


Хардуер

Xperia Z1 също е един от телефоните, които се предлагат с най-новия и мощен чипсет, а именно Qualcomm Snapdragon 800. Благодарение на това Z1 дава едни от най-високите резултати на бенчмарк тестовете. Процесорът е Krait 400 и е четириядрен с тактова честота от 2.2 GHz. Оперативната памет е 2 GB, а графичният ускорител е Adreno 330, което също е най-доброто на пазара. След като вече знаем какви са параметрите на този телефон, можем да кажем само, че производителността е на много високо ниво. Z1 работи светкавично, игрите вървят гладно, а думата лаг е просто мираж. Не може и да се очаква друго, след като имаме такава мощ под капака. По детайлна информация може да видите на резултатите от тестовете. Единствено при AnTuTu имаме малко по-слаби резултати от тези на конкурентните предложения като LG G2.

Large Image

Телефонът се предлага с 16 GB вградена памет, което не е много, но за сметка на това имаме слот за microSD до 64 GB, което компенсира. Един от плюсовете на този телефон е и неговата литиево-йонна 3000 mAh батерия, която определено може да се справи с по-високите натоварвания от мощния хардуер и големия дисплей. Батерията издържа един ден без проблем, а за по-голяма оптимизация може да включите опциите за икономия на енергия от настройките на телефона.