Интерфейс и софтуер

Както повечето телефони, които бяха представени наскоро, така и Z1 идва с Android 4.2.2 Jelly Bean. Върху него имаме и лесно разпознаващия се скин на Sony, който носи своите добавки към тази страхотна операционна система. Още в началото искам да кажа, че оптимизацията е чудесна. Не се забелязва голяма разлика в работата на телефона, ако го съпоставим до Xperia Z, но това е само на пръв поглед. Ако говорим за софтуер, то тук определено ще срещнете един доста приятен телефон.

Още при самото отключване ще видите забавната анимация, която е типична за потребителския интерфейс на Sony. Тук можете да си добавяте и няколко уиджета като Google Now, Email, Calendar, Gmail, Google+ и TrackID. Също така имате бърз достъп до камерата и музикалния плейър.

Стандартно за повечето модели на компанията, а и не само, имаме опция за задаване на приложения и автоматично оразмеряващи се уиджети на основния екран, може да сменяме тапетите и да променяме темите, с което се сменя цветът и на заводските икони. Може да създавате папки, както по основните панели, така и в менюто. Интересното в него е, че може да плъзнете в посока от ляво надясно, за да ви се покаже допълнителното меню с опции. То предлага възможност за изтриване и търсене на приложения, както и различно подреждане в зависимост от вашия вкус.

Добро впечатление прави уведомителната лента, която вече може да се модифицира и да се добавят допълнително бутони. Максимално може да избираме измежду 16 предложения, като само 10 ще се виждат подредени в два реда.

Менюто Recent също е специално модифицирано. Новата добавка тук се казва Small apps. Това е реда с приложения, който виждате в долната част. Може да достъпите и цялото меню през стрелката в лявата страна. Чрез тази опция може да добавяте на основния екран няколко приложения в умален размер, които могат да се местят по дисплея. Може да избираме между вградените девет – Active Clip, Chrome Bookmarks, Browser, Calculator, Calendar, Gmail, Timer, Notes и Voice Recorder. Освен това може да изтеглите Small Apps от Play Store. Това значително подобрява работата с телефона, като ни предоставя възможност да се развихрим на няколко фронта.

Нещо, което сме виждали и в други модели от тази година е приложението Backup. То ни предоставя възможност да направим резервни копие на информацията в картата памет или някоя от облачните услуги. Можете да запазите контакти, SMS-и, отметки в браузъра, настройки и т.н. Също така от втория таб може да възстановите информацията, ако сте връщали заводски настройки или сте загубили част от данните си по някакъв начин.

Сега, ако сте гледали някои от другите ни ревюта или сте по-запознати с телефоните на японците вероятно ще се досетите, че почти всичко от изброените по-горе неща вече е налично и в други телефони. Най-малкото разликата между Xperia Z1 и Xperia Z Ultra е никаква, с изключение на повечето икони, които виждаме на дисплея. Вярно е, че двата телефона направо си излезнаха по едно и също време, но това едва ли е извинение. Факт е, че в софтуера няма много нови добавки. Това, което най-много ми допадна поне до този момент е Small apps и уведомителната лента.

Звук, браузър и свързаност

Xperia Z1 не е телефон, чийто бас би ви проглушил ушите, но за сметка на това предлага качество на сравнително добро ниво. За съжаление в комплекта няма слушалки, което е много неприятно и това прави радостта от музиката още по-малка.

Бележка: Слушалки ще се предлагат в официалните комплекти. Оказа се, че тези, които сме тествали ние просто не са имали.

За да компенсираме малко този факт ще кажем, че музикалният плеър е чудесен и функционален. В него ще намерите меню за смяна на темите и отделна опция за подобряване на звука според песента, която се казва ClearAudio+. Към това имате и отделно меню Sound enhancements за по-прецизна настройка на звука. Ако активирате функцията Dynamic normalizer ще усетите подобряването на звука между песните, защото тя намалява разликата в силата между тях. Към всичко това имаме Surround sound, който създава усещането, че сте в клубна зала, както и Clear stereo. Настройките на високоговорителя включват Clear Phase, който регулира качеството, а xLOUD увеличава силата на звука. За съжаление и с тях качеството през колонката е доста слабо. Има и няколко вградени режима и ръчна настройка на еквалайзъра. Когато влезете в плейъра ще видите, че е разделен на отделни категории – Tracks, Albums, Artists, Playlists, SenseMe, Friends music и My favorites. Тук ще намерите и отделна опция за търсене на дадена мелодия в YouTube или търсене на информация за изпълнителя в Wikipedia.

Както и при Xperia SP, Xperia Z и Z Ultra така и тук нямаме стоков браузър. Наличен е Google Chrome, който ще се грижи за браузването в интернет. Почти всички вече са запознати с най-големия му недостатък, а именно липсата на поддръжка на Flash. За сметка на това имаме добре оптимизирана работа, възможност за синхронизация на отметките от РС-то, удобната работа с табовете и т.н. Chrome предлага и настройки за това какво да се или не се зарежда, като снимки, JavaScript и изскачащи прозорци.

Двубандов Wi-Fi a/b/g/n/ac с DLNA с Wi-Fi Direct са в пакета с възможностите за свързаност. Също така имаме Bluetooth v4.0 с A2DP, ANT+ и NFC. За тези, които не знаят какво е NFC – това е набор от стандарти за смартфони и подобни устройства за установяване на радио комуникационна връзка помежду им, чрез докосване едно в друго или поставяне в непосредствена близост, обикновено не повече от няколко сантиметра. За съжаление в този телефон няма да намерите приложение, което да работи с NFC. Освен за трансфер на МР3 от интернет и зареждане, MicroUSB поддържа и USB On-the-go, което ще рече, че може да свържете външно устройство към телефона.
Xperia Z1 предлага и приложението Smart Connect, с което можете да настроите устройството да прави различни неща, когато свържете аксесоар към него. Може да задавате аларма, да стартирате приложение и други. Като недостатък тук може да отбележим, че не работи с NFC.