LG успя и тази година да направи нещо, което да е интересно и различно. Наистина е много трудно в днешно време да си уникален, но те някак си успяха да го постигнат с LG G4. Ако се замислите колко производители на телефони има, ще видите, че шансът да направиш нещо уникално е много малък. За да предложиш нещо различно, то определено трябва да обърнеш мисленето си и да започнеш да гледаш на нещата с други очи. Най-вече с тези, с които не гледат твоите конкуренти.

Дизайн и външен вид

 

Ако сформираме една челна петица на най-популярни компании, правещи флагмани, то в тях може да вкараме Apple, Samsung, Sony, HTC и LG. Устремени към стъкло и метал, конкурентите на LG имат доста по-славно минало в най-високия клас, а корейците едва в последните година/две имат по-сериозно присъствие. Това някак си изключи автоматично стъклото и метала от листата с материали за изработка на последния топ модел. Решението да се ползва кожа, и то истинска, беше много смело и със сигурност внесе малко повече шум около телефона. Като изключим Vertu и Motorola, никой не се наемаше да ползва точно този материал и това до голяма степен спечели моите симпатии отново.

LG G4 PictureСложиха различен материал и какво от това? Ако и вие се чудите какво следва, нека се заровим малко повече в калта (образно казано) и да видим какво ще намерим. И така, LG направиха една доста силна 2014 година, и малко от 2015-та, и за първи път от много време бяха в центъра на всичко. Лично аз забелязах как iPhone потребители преминаха на LG G3, телефонът спечели и доста награди, а цената му просто беше без коментар. С това компанията спечели така важните съмпатизанти, които липсваха преди това. По-трудното обаче е да ги задържиш и това е най-тежкото бреме, което LG G4 трябва да носи през този сезон. Затова кожата не е достатъчна и от LG решиха да пипнат отново това, в което са най-добри – екрана. Така тази година имаме не само 2K резолюция, но и нова технология, наричана Quantum дисплей. Наистина на този етап QHD е повече от достатъчно и LG взе правилното решение да се насочи към оптимизация на това, което показа в LG G3 и успя да постигне отлични резултати. Цветовете станаха още по-точни, контрастът по-добър, а ъгълът на видимост е завиден. За калибрацията на цветовете трябва да благодарим и на DCI. Със сигурност обаче на моменти ще видите, че картината е леко пресатурирана, но това ще направи впечатление само на хората с по-набито око.

Корейците запазиха възможността за смяна на батерията, а и задният капак може да се сменя с пластмасов или друг кожен, но за съжаление не успяха да се вместят в същите размери. LG G4 стана малко по-тежък и голям от предшественика си, но не толкова, че да не може да го понесете или да ви дразни. Факт е, че всички телефони вече стават все по-големи и от това няма измъкване, но ако размерът е важен за вас, то трябва да го отбележим като минус в този случай. Друго нещо, което също може да се отбележи като минус е именно кожата. Тук ще се зачудите защо. Ами много е просто – стъклото се драска, металът грее много, пластмасата е обикновена, а кожата се износва и похабява с времето. Лично моят телефон не е показал такива признаци, но и аз много го пазя. В интернет обаче плъзнаха много снимки на вече съсипани модели и ако не искате и вашият да е един от тях, то един безцветен силиконов калъф е перфектното решение.

LG G4 е голям телефон, но предлага визия, на която може много да завидят

За да финализирам тази част от ревюто, ще кажа, че LG за пореден път ме изненадаха и то приятно. Да предприемеш такъв риск не е никак малко и във време, когато всичко е толкова оспорвано, трябва наистина да ти стиска или да нямаш избор, за да кривнеш от „правия път“. Не знам кое точно подтикна корейците да сложат кожа, но според мен не е, защото това е единственият им изход. Това беше смел ход, който заслужава адмирации и дори малко да оскъпява телефона, си струва да признаем, че по отношение на визия компанията се справи повече от добре. Това е нещо ново за всички ни и моето впечатление от телефона е, че заслужава пълно 10, ако трябва да оценя визията и стила му.

LG G4 Picture 3

Що се отнася до дисплея, лично за мен е повече от идеален за това, което правя. През последните седмици се задържах доста на телефона, тъй като обикновено съм на компютъра и не отделям чак толкова внимание на мобилните устройства около мен. Имах предостатъчно време да го тествам на открито, под ярко слънце и въобще във всякакви условия. По мое мнение дисплеят е значително подобрен от миналогодишния, най-вече в наситеността на цветовете и контраста. Не мога да кажа, че на моменти не бяха леко залъгващи, но са далеч по-точни от тези на AMOLED дисплеите. Разбира се, настройки вече има всякакви и който иска малко по-различна картина, може да си я персонализира. Ще ви направи и малко впечатление, че корпусът е извит, но идеята на екрана тук не е като при G Flex, а има за цел да предпазва от надраскване.