Хардуер

 

 

Останах доста впечатлен от работата на P8. Ще бъда честен и ще кажа, че очаквах доста лагване, забиване и затруднения при по-сериозно ползване. Е, за повече от седмица работа с него, не бих казал, че съм срещнал нито едно от изброените.

P8 използва 64-битов 8-ядрен процесор Kirin, който е в архитектура big.LITTLE. Софтуерът автоматично превключва между по-бързия четири ядрен 2.0 Kirin 930 чип и по-бавния черитиядрен 1.5 GHz Kirin 935 чип за по-леките задачи. Идеята на този тип архитектура е да спестява батерия, но за нея след малко.

Huawei P8 Picture 1За графиките от Huawei са използвали Mali-T268 MP4 GPU, който определено се затруднява при игри с по-тежки 3D графики. [lquote]Батерията на Huawei P8 е неговото голямо разочарование[/lquote]Тук може би няма да са доволни единствено тези от вас, които обичат мобилния гейминг. Като изключим това, графичният процесор се справя задоволително. Имах възможността да тествам P8 редом до някои от другите флагмани и мога спокойно да кажа, че единствено при изключително голямо натоварване забелязвам някаква разлика. Като се има предвид, че цената на P8 е с около 300 лв. по-малка от останалите производители, то мога да дам единствено адмирации на Huawei.

Дотук казах предимно положителни неща. Време е да заговорим и за вечния проблем при смарт телефоните – батерията. Именно тук останах леко разочарован от P8. Големината й е 2680 mAh, което не е малко, но пък не е и достатъчно. По данни на Huawei, при умерено ползване, тя трябва да издържи до ден и половина. Предполагам тези от вас, които използват устройството си по-често, са свикнали да го зареждат всеки ден, а в някои случаи и по 2 пъти. Е, при Huawei P8 е същото. Аз съм тежък потребител и работя доста с телефона си, предимно за интернет услуги. Успях да издържа малко над един работен ден, като в края му батерията беше на около 10%.

[cquote]опциите за оптимизация на живота няма кой знае какъв ефект[/cquote]

От компанията са добавили и различни опции за оптимизация на живота, но ще бъда честен и ще ви кажа, че въпреки тази възможност, няма кой знае каква разлика. Ако трябва да направя някакво сравнение с модели като Galaxy S6, M9 или iPhone 6, Huawei P8 е доста назад.

Много интересна опция е, че когато някое приложение консумира повече ток от дълго време, софтуерът индикира това и получавате известие. Единственият проблем, който забелязах е, че когато примерно затворите Viber по този начин, след това трябва отново да го отворите, за да продължите те получавате известия.