Камера

Камерата на ASUS Fonepad 7 е една от малкото с толкова много настройки, която ще срещнете при който и да е друг таблет, да не казвам и телефон. Основната камера е 5-мегапикселова, като имаме и предна, която е само 1.2 мегапиксела и служи за видео разговори или за приложението Mirror. Резолюцията на снимките от основната камера е 2592х1944 пиксела, а видео записът е на 1080p с 30 кадъра в секунда. Камерата предлага авто фокус, фокус с докосване, безкраен фокус, детектор на лице, потискане на шум и Geo-тагване.

Признавам, това е доста богато и рядко срещано меню на камера при мобилно устройство. Имаме ръчна настройка за стойностите на ISO, баланса на бялото и експонацията. Потискането на шума може да го оставите на автоматичен режим или да е включено, но при всяка снимка трябва да променяте настройката, защото тя веднага ще се връща на изключено. Може да избирате между Smart-AF и Infinity, като имаме и опция за умно настройване на яркостта. Камерата има и няколко вградени режима за заснемане, като HDR, Panorama, Night, Smart Remove, All smiles, Beautification и GIF animation. Тук по интересните са Smart Remove, което позволява да премахнем нежелани обекти от снимката, ако те случайно са попаднали в кадър. GIF animation пък ще направи стандартно GIF-че, като тези, които често срещаме във Facebook.

Като качество на снимките може да отбележа, че имат сравнително точни цветове, но липсва рязкост. Динамиката на кадъра е слаба и се забелязва шум дори при снимки навън на дневна светлина. Понякога опцията за потискане на шума помага, но често се забравя да се включи. В общи линии като за таблет не е зле, но въпреки богатото меню на камерата снимките са просто обикновени.


Хардуер

В отдел хардуер намираме Intel Atom Z2560 чипсет с двуядрен 1.6 GHz процесор. За графиката се грижи PowerVR SGX544MP2, а оперативната памет е 1 GB. Като цяло може да се каже, че имаме добър хардуер. За времето, в което го ползвах не забелязах лаг и забиване. Вярно е, че не е най-бързо реагиращото устройство, но имайте предвид, че не говорим за висок, нито за среден клас таблет. За това, което предлага, мисля, че производителността е на добро ниво и той би свършил чудесна работа за игри и гледане на клипове в YouTube. Да не говорим, че и за навигация може да се ползва. Все пак не е чак толкова голям и бихте могли да го плеснете на предното стъкло.

Large Image
Предлага се в три разновидности с 8/16/32GB вградена памет, а за по-лакомите има и слот за microSD до 32GB. Сумарно може да вдигнете паметта до 64GB и да се счупите да сваляте игри от сорта на Asphalt 8: Airborne.

За да се насладите на Fonepad 7 ще се погрижи неговата Li-Po 3950 mAh батерия. Аз успях да изкарам един ден с едно зареждане, като през това време проведох доста чатове, получих сериозно количество имейли и нотификации, ровех в социалните мрежи и изглеждах странно в очите на останалите, докато говорих по него с колегите от SmartNews. С две думи – едно зареждане е равно на един ден стабилно човъркане.