Интерфейс и софтуер

Вече сме в навечерието на Android 4.4 KitKat, а преди него имаме и Android 4.3, но за времето, когато бе представен ASUS Fonepad 7 той предлагаше последната версия на тази операционна система. За да сме точни, говорим за Android 4.2.2 Jelly Bean, а върху него имаме къстъмизирания Waveshare скин на ASUS. Обикновено сме свикнали да виждаме известно забавяне на софтуера, когато върху него производителите сложат някакви добавки, но тук не се усеща кой знае какво затормозяване. Даже може да се каже, че с някои от добавките се подобрява много повече работата и потребителското преживяване.

Първо да започнем с работата по менюто. Тъй като няма хардуерни бутони, за тази цел се ползват софтуерни, като тук имаме “Back”, “Home” и “Recent”. Дотук нищо ново, но имаме и четвърти бутон, който се намира в крайно ляво и извежда допълнителна лента с приложения в долната част. Тези приложения може да се изведат на преден план, като максимума е шест. Тях можете да оразмерявате и местите по целият дисплей, като с това се подобрява значително мултитаскинга. Към добавените по подразбиране може да включите още, както и да премахнете някое от тях. Всичко е с възможност за персонализиране по ваш вкус. Такова нещо сме виждали при новите модели на Sony и LG и само може да похвалим ASUS, че са се сетили да го добавят. Освен това на такъв голям дисплей работата с няколко приложения е още по-удобна. Освен стандартната си задача да ни връща на начален екран, бутонът “Home” пък крие в себе си и друга функция. Ако го натиснете продължително той отваря един полукръг с бърз достъп до приложения. От тук може да достъпите Google Now, настройки, галерия, калкулатор, браузър и т.н. И за да не е чак толкова различен от останалите Android базирани устройства – чрез натискане на бутона “Recent” можете да достъпите бързо последно отваряните от вас приложения.

След като приключихме с видовете бутони и мултитаскинг, нека да обърнем внимание и на една болна за мен тема, а именно уведомителната лента. Тук останах изненадан, че има направени подобрения в сравнение с чистия Android. Те се изразяват в тотално променена и добре подредена лента за известив с доста опции за контрол над функционалностите на таблета. Първата лента ви позволява да включвате и изключвате Wi-Fi, GPS, Smart saving, Reading mode, Instant Dictionary, Auto-sync и други. Под него е индикаторът за яркост на дисплея, а най-отдолу имаме няколко бутона, които ни отварят основното меню за Wi-Fi, приложението за избор на музикален режим, настройките и Miracast. Както виждате, не съществува нещо, което да ни липсва.

Полезно приложение, което ще срещнете тук е App Backup. Както се досещате от името на приложението, то служи да направата на резервно копие на приложенията. Хубавото е, че може да избирате дали да се запази само дейтата на приложението или дейтата + приложението. Тук имате опция и да възстановите приложенията, на които сте направили копие.

Друго интересно приложение, което рядко се среща в тези устройства е App Locker. И неговото име трябва да ви подсеща за какво е предназначено. Да, точно за заключване на определени приложения да не са достъпно до външни лица, които не знаят паролата. Това малко се припокрива с Guest mode при LG G2. Работата с него е много елементарна. Само трябва да си зададете парола и след това да изберете кои приложения да не могат да се отварят. Към програмите не спадат само тези, които сте си свалили, а и заводски вградените, като Settings, File Manager, Gallery и т.н.

Това въобще не е всичко, защото Fonepad 7 предлага още много. С Web Storage може да съхраняват всичките си данни, като може да синхронизирате няколко устройства и да споделяте всичко с приятели. Tasks ще ви помогне да си водите график за всяка задача, а MyLibrary ще се грижи за книгите ви. Чрез Story може да създадете свои албуми, който да споделяте и редактирате, а за капак имаме и вграден речник. За да може да въведете бърза записка може да използвате SuperNote, а за истински контрол над устройството срещу любопитните ръце на децата може да активирате Parental Lock.

И тук не сме лишени от възможността да ползваме гласовия асистент Google Now, който дойде с Jelly Bean. Чрез него можете да черпите различна информация посредством гласови команди, да следите времето и трафика, да си водите бележки и много други. С помощта на Google Now имате възможност да изпращате съобщения ( SMS или електронна поща ), да инициирате гласово повикване, можете да попитате за посоката или да отворите даден сайт. Използвайки над 25 вида картички, това приложение може да ви предоставя по-бързо и точно информация, като всичко това се случва на базата на текущите ви търсения. То се учи постоянно от вашите ежедневни дейности и навици.

Трябва да кажа, че определено съм приятно изненадан от софтуерните възможности на този таблет. Има много и то интересни добавки, а просто стандартните приложения. Не казвам, че това е лошо, но има хора, които се затрудняват да търсят и свалят някои приложения, а Fonepad 7 си има голяма част от тях. Добавките на Waveshare UI не са толкова тежки и не товарят особено хардуера, което е добре.

Звук, браузър и свързаност

ASUS Fonepad 7 предлага много неща, но няма свой музикален плейър. За тази цел се ползва PlayMusic, което си е на Google. Въпреки това той има няколко вградени режима за оптимална настройка на звука, като тя включва режим Music mode, Movie mode, Power saving, Gaming mode, Recording mode и Speech mode. От всички на мен ми се видя няй-добър Movie mode. За по-качественото музикално преживяване от ASUS са добавили и два SonicMaster говорител. Най-хубавото тук е, че са два и са разположени под предните решетки. Тъй като не са много мощни щеше да е доста неприятно да са отзад, но решението на компанията е много добро. Така се получава лек съраунд и звука се чува от двете страни. Това компенсира фактът, че не са мощни и няма да може да слушате музика много шумно. За сметка на това като качество не мога да кажа, че е лошо, а по-скоро приемливо.

Наличният браузър е стоков, което не ви спира да ползвате каквото искате, но след като имате вграден може да си цъкате и на него. Той няма нищо, което да не сте виждали в другите телефони. Може да си запазвате страницата за четене в офлайн режим, може да търсите, да споделяте страницата, да отваряте нови табове и т.н. При зуумване в страниците има малко забавяне в реакцията му и се замисля докато зареди, но като цяло работи добре.

Стигаме и до опциите за свързаност, които включват HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps максимално достижими скорости през мобилната мрежа на вашия оператор. Тъй като това са максимално достижимите предполагам ви е ясно, че на полеви условия няма да хванете повече от ~20Mbps. Към това имаме Wi-Fi 802.11 b/g/n и Wi-Fi hotspot, за да си шервате нета с дружките в парка или лаптопа. За да може да го ползвате и като навигация имаме GPS с A-GPS поддръжка и GLONASS, а споделянето на файлове може да се извършва и с Bluetooth v3.0. Специфичното при този таблет е, че той поддържа и телефония. Устройството работи с Micro SIM карти, но за огромно съжаление в този комплект няма да намерите слушалки. Това прави ползването му за телефония много по-трудно от обичайното. Да не говорим, че ще срещнете и трудности да си нацелите говорителчето да ви е точно на ухото, тъй като ширината на Fonepad 7 все пак не е малка. Като качество при разговорите може да се каже, че нивото е средно, но както казах, да си нацелите ухото не е лесно, което сваля оценката една идея по-долу.