Ревю на Alcatel Onetouch Watch

6

Ако искате да си купите умна носима джаджа, вариантите са няколко. Може да се спрете на фитнес аксесоар или на умен часовник. В повечето случаи, каквото и да изберете, до голяма степен ще се лишите от положителните черти на другата категория. Разбира се, компромисните варианти са много, но не бих препоръчал нито един от тях, освен може би Alcatel Onetouch Watch. Това е най-добрият умен часовник и фитнес аксесоар за сумата от около 220 лв.

Дизайн и външен вид

Alcatel показа Onetouch Watch на CES 2015 и почти година след това не успявам да намеря нещо, което да изглежда добре, да работи и да е евтино, като в същото време да е по-добро от Alcatel Onetouch Watch. Това не е най-добрият продукт на пазара, вероятно ви е ясно. Изправяйки се срещу конкуренти като Gear S2, Moto 360, Apple Watch и всички останали, Onetouch Watch има прекалено много недостатъци, за да го предпочетете, но с разлика в цената от около 300-400 лв. и дори повече, той изведнъж се превръща в доста примамливо предложение.

Alcatel са се справили изключително добре

За тези пари може и да решите, че освен че е бюджетно решение, Onetouch Watch не става за нищо. Истината е, че и това не е точно така и за ваша изненада Alcatel са се справили изключително добре. Часовникът предлага метален корпус, почти кръгъл дисплей, две разновидности на каишката (черна и бяла), удобна закопчалка и вграден USB накрайник. Последното бих казал, че е и най-хубавото нещо в този продукт. Не за друго, а защото повечето часовници се продават с док станции и кабели. Това е супер дразнещо, а ако си забравите док-а, не можете да го заредите. Тук такива проблеми няма, защото Onetouch Watch може да бъде зареден в почти всеки компютър, външна батерия и каквото и да е, стига да има USB вход. Самото зареждане е доста бързо и за няма и 45 минути вече сте на 100%.

Alcatel Onetouch Watch Picture 2

Дисплеят на Onetouch Watch е негово и слабо, и силно място, в зависимост от гледната точка. Диагоналът му е 1.22-инча с резолюция от 240 x 204 пиксела. Това не е много на фона на останалите конкуренти, но със сигурност мога да ви кажа, че този недостатък е само на хартия. Да, може да забележите пикселите, без дори да си давате много зор, но това няма да ви попречи да виждате всичко ясно и отчетливо, дори когато сте на открито, под пряка слънчева светлина. Цветовете му са ярки и това ще ви даде една доста добра картина. Лошото е, че няма кой знае какво да гледате на него, освен часа и някоя и друга нотификация, но тези джаджи и без друго са предвидени за това.

Като визия този часовник е далеч пред конкурентите си в този ценови клас. Макар бялата версия да не върви на 100% на всичко, което ще облечете, черната за сметка на това е много по-елегантна и стилна. Със сигурност не е от онези мъжки часовници тип водомер-електромер и на някои може дори да се стори малък, но за съжаление ще трябва да се примирим с това. По-големи версии не се предлагат, тъй че мъжагите с големи китки може би трябва да се насочат към нещо на Samsung.

Интерфейс и софтуер

Преди всичко тези часовници се купуват заради функционалностите им, а не толкова поради факта, че ни трябва часовник. Е, Onetouch Watch има какво да предложи, но определено има и какво да се подобри от производителя в някоя от следващите версии. За разлика от повечето конкуренти, които се насочиха към Android Wear, Onetouch Watch работи с тотално различна операционна система, която си е дело на Alcatel. Това не е чак толкова лошо, защото работи наистина добре, но както казах – има място за подобрения.

Alcatel Onetouch Watch Screenshot

С часовника се работи изключително лесно и всичко е опростено на макс. Имаме един хардуерен бутон, с който може да включите дисплея, но може и да го активирате само като си вдигнете ръката с познатото движение „колко е часа“. От там имаме един сензорен бутон, който се намира точно в долната част, където е изрязан иначе перфектният кръг. Менюто е само едно и там са иконите на всички приложения, които може да ползвате.

възможностите на Alcatel Onetouch Watch са ми достатъчни, но за вас може и да не са

Преди това обаче трябва да си свалите приложението за часовника от Google Play и да го свържете. Функционалностите са като на всеки друг часовник. Може да проверите какво е времето, да следите различни жизнени показатели, да си премерите пулса, имате компас, контролер за музиката, самолетен режим, режим на вибрация и дори приложение за правене на снимки от камерата на телефона. Не са много и няма опция да свалите повече приложения, но като цяло имаме основата. За съжаление и от гледна точка на нотификации нямаме пълна свобода. Часовникът поддържа само обаждания, съобщения, имейли, Facebook, Twitter, Instagram, Facebook Messenger, Google+, Google Hangouts и Gmail. Бих казал, че отново имаме почти всичко или поне това, което аз ползвам, поради което възможностите на Alcatel Onetouch Watch са ми достатъчни, но за вас може и да не са.

Както казах, ако не друго, то поне работата на софтуера е добра. Понякога само часовникът не отчита движението на ръката ви и може да се наложи да го повторите, за да се включи. От друга страна нотификациите не се отварят автоматично на дисплея, ако получите съобщение например, а ще трябва да го отворите ръчно, което малко обезсмисля нуждата от smart асистент на ръката ви, но в следващата версия това може би ще се оправи.

Alcatel Onetouch Watch Picture 3

Като фитнес асистент бих казал, че нещата също са 50 на 50. В общи линии измерва крачките и сърцебиенето точно, което е по-зле за мен, имайки пулс около 130-140. Няма как да очакваме тези устройства да са точни на 100%, но от Alcatel са се справили доста добре в това отношение. За жалост не може да се синхронизирате с Health приложението на Apple или пък с Fit на Google, но поне часовникът работи и с двете операционни системи, тъй че някой ден тази синхронизация може и да е възможна.

Заключение

Е, дали си струва? Лично аз не залагам много на тези устройства, поне не и в следващата година или две. Ако искам часовник, то определено ще си купя часовник, а не продължение на телефона ми. Ако твърдо искате обаче нещо подобно, по-добре си купете Alcatel Onetouch Watch. Не е част от големите екосистеми и нямате голям набор от визии, било то външни или просто да смените лицето на часовника. За сметка на това е евтин, дори много евтин, на фона на останалите. Прави почти същите неща и спокойно може да изкарате 2 дни с едно зареждане. Ако това не ви стига – Apple Watch е само 1000 лв., че и малко отгоре.

6 Коментари

  1. Цените на Apple Watch започват от 350 долара, което далеч не е 1000 лв и отгоре, ако разбира се не визираш edition моделите, там може и повече нули да добавиш…

  2. Има ли в България официална цена на Епъл Уоч! Щото и Нексус 5Х струва около $400, но виж при нас колко дойде! Мисля ще чукне $600+.

    А и ако оставим цената настрани, Епълското недоразумение е най-нелепо изглеждащият часовник на пазара. Или поне за мъжката част от аудиторията…

  3. Има цена, от около 750лв започва, а до колко е недоразумение е въпрос на вкус, на мен пък тази кръгла дрънкулка по-горе не ми харесва, но не занимавам никого с мнението си, въпросът беше да не се изопачава цената в статията.

  4. Ако по-широко погледнем, средната му цена е около 1000+ лева. Но официално го няма. Гледам само в Ситител и Брос ги има, като не съм сигурен тези цени дали са с ДДС, и какво става с гаранцията при този неофициален внос. Но това е друг въпрос.

    Ти не беше и част от екипа на Смартнюз неотдавна?

  5. Е, то ако гледаме по-широко го има и за хиляди, зависи от модела, въпроса е, че базовия е 350 долара, тук в ситител е 740лв, все пак го сравняваме с нисък клас часовник. И да, бях част от екипа, напуснах.

Comments are closed.