Всички знаем колко е опасно да се борави с телефон докато караме, дори в България има закон против това. Въпреки всичко, много хора продължават да го правят, като така се разсейват, дори някои си пишат с приятели или постват статуси в социалните мрежи. И не говоря за времето, през което чакате на червен светофар. Става въпрос за шофиране по улиците на града или магистралата.

Виж още: Как да спестим вода само като използваме това уникално кранче

Тази практика сред хората е постоянно осъждана дори от извършващите я, но никой не прави нищо по въпроса. Всеки ден на пътя стават инциденти, застрашаващи и понякога дори отнемащи човешки животи. Затова и фондацията за пътна безопасност AAA е поръчала проучване на навиците по време на шофиране на различни хора, най-вече тийнейджъри на възраст между 16 и 19 години. За да се извърши това проучване, на таблата на младите шофьори били поставени камери, снимащи случващото се в колата през цялото време. Тези камери са документирали почти 1700 катастрофи, като доказват, че разсейването е причина за 60% от катастрофите от среден и тежък характер. Това е почти четири пъти повече от досега предполаганото.

От въпросните катастрофи с разсейване, 12% са били причинени от отвличане на вниманието по смартфона на шофьора, други 15% са се случили поради разсейващ разговор със спътник в колата. Относно смартфоните – статистиката сочи, че от последните 6 секунди преди сблъсък, 4,1 секунди шофьорът е гледал в екрана на телефона си. Това водело до средно забавяне на реакцията с около 2,8 секунди и в резултат на това до катастрофа. Според съмишленици на асоцияцията всичко това се дължи не само на притежанието на смартфон от практически всеки млад човек, но и от социалната норма, наложена от тези устройства и социалните мрежи, която кара хората нон-стоп да бъдат свързани и активни. Малкият опит, който имат младите шофьори, тук дори не е фактор, защото много възрастни също действат по този начин. Просто голяма част от тях са на принципа „Не прави така, както правя аз! Познайте дали тийнейджърите се вслушват в думите им…

В резултат на цялото проучване, ААА асоцияцията се стреми да предложи закон, който да забрани ползването на телефони от страна на тийнейджъри, докато шофират, както и налагане на ограничение – возене на максимум един човек, който да не е член на семейството в рамките на първите 6 месеца от получаване на шофьорска книжка.

Вижте и няколко клипа от последните секунди преди катастрофи, причинени от разсейване с телефон: