Благодарение на отличната работа, свършена от екип изследователи в Тексаския университет и по точно в – Austin’s Cockrell School of Engineering, “умното” стъкло продължи своето развитие. Следващия преден прозорец на вашата кола или дори прозорците в апартамента ви, ще са направени от това ново smart стъкло, което освен, че е доста по-евтино от обикновеното, ще ви помогне да държите битовите си сметки в норма.

Според информация, излизаща директно от University of Texas, професор Делия Милирон и нейния екип химични инженери, са изобретили нов, пластичен smart-window материал. Той може да става по-светъл или съответно по-тъмен, с помощта на слаб електрически заряд. Освен това, стъклото може да се инсталира със специален температурен режим.

Разкритието на Милирон е твърдо аморфно вещество, изработено от химически кондензиран ниобиев оксид, който е с не толкова плътна структура, и това прави материала много по-пластичен и два пъти по енергийно ефикасен, от други подобни вещества.

За разлика от традиционните покрития, които трябва да бъдат прикрепени към стъклени повърхности, материалът на Милирон може да бъде поставен и върху пластмаса, нещо, което определено ще намали разходите. Докато умните стъкла могат да бъдат използвани за затъмнени стъкла по поръчка или за високотехнологични стъкла, Милирон вярва, че новият процес ще може да бъде използван и за създаването на други аморфни материали в бъдеще, като например по-ефективни суперкондензатори.