iris

Две групи от учени, работещи самостоятелно, създадоха софтуер, който разполага с много повече възможности за точно разпознаване на образи. Новата технология позволява не само да се разпознават обекти във фотографии и видео, но и те да бъдат обяснени от програмата.

ВИЖ ОЩЕ: РЕВЮ НА SAMSUNG GALAXY NOTE 4

До този момент възможностите в тази насока са били идентифицирането на единични обекти. Новото откритие е дело на учени от университета Станфорд и Google и включва в себе си изкуствен интелект, който има способността да се развива самостоятелно. Той може да се учи как да разпознава цели сцени, като оглежда съвкупността от субекти и обекти. Програмата след това извежда описание на действията. В сравнение с описанията на хора, учените са установили, че изкуственият интелект дава много по-точни описания.

Новото постижение ще има огромно приложение в автоматизираното каталогизиране на данни. При последващо развитите на технологията тя ще може да се използва в помощ на хората със зрителни проблеми, както и различни роботи, навигиращи в непозната среда. Съществува и възможността изкуственият интелект да се използва в полза на технологии за следене и проследяване на хора.

През последните 15 години камерите за сигурност, които се инсталират на публични места, могат да бъдат следени чрез живи оператори. С развитието на изкуствения интелект човешкият фактор може да изчезне и тогава е напълно възможно да се състави национална и дори глобална автоматизирана система за следене на сигурността. Експертите напомнят, че възможностите за идентификация по определени белези и биометрични данни са добре развити. Изкуственият интелект може да бъде много полезен в това приложение.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВОТО НИ ВИДЕО