QWERTY клавиатурата е измислена през 1873 година за пишещата машина, която се е появила малко преди това. От близо 150 години ние не сме променили начина си на писане. Използваме този тип клавиатура, защото сме свикнали с нея и въпреки, че много хора смятат, че тя не е удобна за смартфони, ние я слагаме и там. Идеята е, че QWERTY писането е за десет пръста, не за два. Тогава защо пишем с два пръста върху нея и продължаваме да се дразним, че не се получава?

Е, не всички са на това мнение. Дори аз смятам, че писането на смартфон не е чак толкова важно, че да ми е проблем когато правя някоя и друга грешка. Все пак мога да изтрия и да напиша думата наново, докато при пишещите машини не е било така. А ако имам да пиша нещо важно, което ще е може би и дълго – тогава сядам на компютъра, нали така? Въпреки всичко, много хора смятат писането на смартфон за неудобно, но и достатъчно задължително, че да създадат нови клавиатури, специално пригодени за това. Уповават се на проучвания и ни представят странни, но интересни продукти.

Днес ще разгледаме точно тях – няколко софтуерни клавиатури, които имат за цел да променят начина ви на писане. Да го направят по лесен, пък било то и на цената на известно време учене как се пише. Да видим…

Dynamic Keyboard

Dynamic Keyboard е тип QWERTY клавиатура, която обаче има интересна цел, а именно да ви улесни в писането като ви подсказва коя е следващата буква. Бутоните са стандартно подредени, но след като натиснете един от тях, възможните следващи букви се уголемяват сами, за да знаете какво следва и да го натиснете без да сбъркате. Семпло, но удобно. Друг подобен тип е KeyZag ако искате да пробвате варианти.

Minuum

Следващата клавиатура, която искам да ви покажа също е от QWERTY тип. Казва се Minuum и е толкова известна, че може и да сте чували вече за нея. Налична е за Android и iOS, но все още няма поддръжка на кирилица. Тук бутоните са подредени в малка редица и това подобрява начина на писане. Довършването на думите ви помага да не бъркате, а най-интересното е, че работи както на смартфони, така и на часовници, а и на още хиляда други неща. Просто вижте видеото. Много амбициозен проект.

HERO Keyboard

ОК, да излезем малко от свои води, както се казва. HERO Keyboard за iPhone е спрягана за най-ефикасната клавиатура в света. По време на писане, тя ви спестява около един метър излишно движение на пръстите, като за това помага интересното разположение на бутоните – в кръг, подобно на телефон с шайба. Най-често използваните бутони са поставени в центъра и са по-големи от останалите. В момента върви Kickstarter кампания за втора версия на приложението, което ще подобри функционалността. Също е налична само на английски за момента, но ако това се промени би било интересно да видим как ще се приеме от останалата част от света.

8Pen

Ето нещо наистина различно. 8Pen не е клавиатура. Или поне не такава, каквато си мислите. Приложението е старо колкото света, както се казва. Излезе още през 2010 година. Идеята е следната: след множество проучвания се разбира че когато хората се опитват да имитират ръкопис върху дисплей, те шарят драсканици във формата най-често на осморки. Затова тук полето за писане е разделено на четири, със букви подредени по разделящите линии. Думите се получават като въртите пръста си около центъра в зависимост в коя посока го направите и колко е голям кръга. В момента приложението не е налично, тъй като разработчиците „са се върнали на чертожната дъска“, както е обявено на сайта си. Интересно защо? Може би клавиатурата има нужда от подобрение.

CrossTap

Оставил съм най-интересното за накрая. Представям ви CrossTap. Ако искате тепърва да започнете отново да се учите да пишете, това приложение е за вас. Дори не го наричам клавиатура. Това е може би най-амбициозният проект в Kickstarter, който съм виждал някога. Разработчикът Форест Марейди смята, че това е следващата стъпка при писането на смарт устройства. Това приложение вече наистина не може да се нарече клавиатура. Това са два кръга, заобиколени от квадратчета. Няма букви, просто форми. Девизът на Марейди е да се научим да пишем думи, както и говорим, а не просто букви. Затова всяка дума има своя форма, която трябва да се изпише, за да излезе. Идеята е всяка една дума в английския (а и други езици) да бъде вкарана в базата данни. Ще е необходим доста дълъг процес на научаване на хилядите форми за всяка една дума, но според Марейди това е най-интуитивния начин за писане. Работи на смартфони, джойстици, волани и т.н. Дали ще успее е трудно да се прецени. Не изглежда да има много интерес в Kickstarter, а и за да се научат хората в бъдеще на CrossTap, може би ще трябва да бъде инкорпорирана дори в училище… Вие какво мислите?

Е, това е моят топ пет на най-шантави, иновативни и странни приложения (не клавиатури) за писане. Какво ще кажете за тях? Пробвали ли сте някоя от тези, които вече са налични? Бихте ли седнали тепърва да се учите да пишете на нова клавиатура и пречи ли ви изобщо QWERTY писането на смартфон? Споделете с нас в коментарите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS