roro Радослав Кавалджиев-Роро е координатор на благотворителната инициатива Holiday Heroes, която премина с невероятен успех по време на Коледните празници през изминалата година, а сега е отново на линия за Великден. Вижте какво сподели той за самата кампания и за това как социалните мрежи са спомогнали за успеха на инициативата.

Разкажи ни накратко какво точно представлява инициативата Holiday Heroes.

holiday heroesHoliday Heroes е инициатива, която се роди напълно спонтанно в началото на месец декември миналата година от един американски бизнесмен, който живее от няколко години в България. Той забеляза, че у нас липсва благотворителност, инициирана от българския бизнес . В Америка повечето компании даряват процент от годишните си приходи за благотворителност – нещо, което тук не е добре организирано. [cquote] Дойде един американец, за да ни покаже как се прави благотворителност[/cquote] Поради тази причина се появихме ние – група доброволци, които решихме да покажем един американски модел на благотворителност, а американците определено могат да служат за пример в някои неща – едно от които е точно благотворителността. България все още прохожда в тази ниша, като у нас дори има леко негативно отношение към благотворителността, именно защото много се е спекулирало с това нещо през изминалите години. Честно казано и ние в началото подходихме с леко недоверие, но в крайна сметка видяхме, че това е правилният начин, по който да се случват нещата – при пълна прозрачност, директно до дома на човека, който има нужда от помощ и с подкрепата на много медии и популярни личности, които успешно да популяризират тази идея. Кампанията е различна от всичко, което се е случвало до момента в България. Тя е много истинска, тя достига директно до вратата на хората в нужда. Всеки един от доброволците занася пакет с хранителни продукти на стойност 150лв лично до дома на тези хора. Списъците на тези семейства получаваме от Столична община и Хранителна банка.

Кои популярни личности са обявили участието си в инициативата за Великден?

yordanyovchevКметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, която е патрон на инициативата, заместник-министърът на спорта Йордан Йовчев, българският национален отбор по волейбол – със спортен дух направихме първите крачки в инициативата за Великден. Много хора научиха за кампанията сега и се присъединиха впоследствие – Белослава, Любо, популярни телевизионни водещи, актьори от 7 часа разлика, националният отбор по художествена гимнастика, Орлин Павлов, Бобо – общо са над 50 популярни личности и медии.

Кое седи в основата на невероятния успех на кампанията проведена по Коледа?

[cquote]Сърцето на кампанията тупти в Интернет и социалните мрежи[/cquote] Социалните мрежа са в основата на кампанията проведена по Коледа. Без социалните мрежи щеше да бъде невъзможно в тези кратки срокове да задвижим нещата. Аз бях стъписан от влиянието на социалните мрежи и от възможностите, които те дават, когато промотираш дадена идея, когато искаш да популяризираш нещо хубаво. Ние създадохме Facebook страница, в която на всеки 20-30 минути  публикувахме поредната новина – кой се е присъединил към кампанията, какво се е случило до момента, кой къде е отишъл. Споделяхме снимки и видеа и нещата се превърнаха в една Social media reality. Непрекъснато се присъединяваха нови хора, сигнализираха за техни бедстващи съседи, беше невероятно. Facebook беше точно свързващата точка между нас организаторите, доброволците и всички популярни личности, които със своите профили участваха в кампанията. Новината за Holiday Heroes се разпространи внезапно и изключително бързо благодарение на социалните мрежи и профилите на известните личности. Ден след създаването на страницата във Facebook осъмнахме с молби от 800 доброволци, желаещи да бъдат включени в кампанията. До този момент не осъзнавах силата на социалните мрежи. socialmedai Сега отново залагаме на Facebook, Linkedin като професионална мрежа, където завързваме контакти с бизнеса, Google +, Pinterest и Twitter, чрез всички тези разнообразни социални мрежи се опитваме да достигнем до максимален брой хора. По принцип в България комуникацията е много тромава, ако тръгнеш да търсиш журналисти или партньори – първо издирваш телефони или имейли, после чакаш евентуално някой да ги прочете, да върне отговор, което изразходва изключително много време и енергия. Благодарение на Facebook ние много бързо успяхме да комуникираме не само с доброволци, но и с медии и популярни личности. [rquote]Facebook направи кампанията възможна[/rquote] Ние започнахме нещата на 8-ми декември, трябваше да раздадем 1000 пакета на 20-ти, 21-ви и 22-ри, което означава, че за две седмици ние успяхме да организираме абсолютно всичко. Такива кампании принципно отнемат много дълго време – за организация, за подготовка, за комуникация, но по “вина” на Facebook ние успяхме да се справим.

По какъв начин обикновените хора могат да се включат в инициативата?

[cquote]На 28-ми април от 11:30ч ще има концерт в Борисовата градина, на който ще участват почти всички изпълнители, които подкрепят кампанията [/cquote] Всеки може да се включи в кампанията и да бъде герой. Слоганът на Holiday Heroes е „Любов в действие” – всеки има право да покаже тази любов, защото истинските герои не оставят нещата просто да седят на думи, а запретват ръкави и се втурват да помагат там, където има нужда. Няколко са начините за участие в кампанията– всички тези кутии трябва да бъдат опаковани и напълнени с продукти. По време на инициативата по Коледа няколкостотин доброволеца участваха в опаковането, което предавахме на живо в Интернет от логистичния център в Костинброд. Фактът, че можеш да видиш всеки един миг от кампанията, всяка една стъпка е страхотен. Другият начин за участие е чрез разнасянето на тези пакети с лично превозно средство, също така търсим и фотографи и оператори, които да ни помогнат да запечатаме тези силни мигове. Holiday Heroes е кампания, която е отворена към нови идеи, така че всеки може да ни пише с идеи за нещо ново, което да приложим в кампанията, защото ако сега можем да помогнем на хората с храна, какво правим около 15-ти септември с учениците, чиито семейства са в бедстващо положение? Отворени сме към нови идеи, които да надграждат тази отворена платформа. Искам дебело да подчертая, че зад кампанията не седи политическа формация, нито обслужва нечии корпоративни интереси – това е една кампания на обикновените хора.

Пожелай нещо на читателите на Smart News.

На читателите на Smart News пожелавам да бъдат много „смарт”, да бъдат много осъзнати, защото живеем в уникални времена, които ни предоставят уникалната възможност да променим нещата и да се отървем от болката и страданието, които са ни пречили хилядолетия наред. Пожелавам им да имат идеите и волята да ги реализират, и да се свързваме заедно, както социалните мрежи – да се свържем и да правим нещата заедно. Трябва да осъзнаем, че ние сме едно, искаме или не искаме, ние сме едно и трябва да действаме и отстояваме позициите си.

 

holiday

Намерете Holiday Heroes в:

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

www.holidayheroes.bg

24 часовата телефонна линия: 0885 885 555

Сподели
Предишна страницаПолицията подгони Samsung заради кражба на технология
Следваща страницаАнонсите на iPhone 5S и iPad Mini 2 отложени
Силвия Янчева е технологичен журналист и редактор на Smart News. Работила е в дирекция на МВнР и била е част от екипа на първата демократична онлайн медия Policymic. Като най-голяма своя страст определя спорта, който е неизменна част от ежедневието й от години насам. Интересува се и от политика, Психология, PR, Фотография, и социални мрежи. За контакти: yancheva@smartnews.bg