project-ara

Революционният проект на Google за изцяло модулен смартфон – Project Ara, очевидно се развива успешно и по всичко изглежда, че догодина наистина ще можем да видим появата на първите Ara смартфони на пазара.

В ново видео екипът, който работи върху проекта, показва първия работещ прототип на дългоочакваното устройство. Той не само се включва, но и стартира приложение, след като са сглобени няколко основни модула, без които работата му не би била възможна. Прототипът се казва Spiral One, а в края на видеото виждаме съобщение, че през януари на конференция на разработчици ще бъде представен Spiral 2 – още по-напреднал и по-добър прототип, който ще бъде със специално изработен чип на Toshiba.

Виж още: Ревю на Samsung Galaxy Alpha

Project Ara цели създаването на смартфон, изграден изцяло от сменяеми модули. Така всеки отделен компонент – батерия, камера, процесор, дисплей и т.н., ще може да се избира индивидуално от всеки според желанието му и това, на което държи най-много. Смяната на отделните модули ще може да се извършва дори в движение, т.е. без смартфонът да се изключва. Според последните новини от Google цената на базовото устройство в комплект с няколко основни модула не би трябвало да надвишава $50.

Вижте работещия прототип във видеото по-долу (ако не ви се гледат обясненията за напредъка на проекта и как се правят отделните компоненти, можете да кликнете директно на 2:00 мин.)