От доста време знам за услугите, предоставяни от Uber, и бях изключително щастлива, когато научих, че компанията официално стартира в България. Трябва да призная, че като всеки нормален потребител, и аз бях леко скептично настроена към цялата врява – по-ниски цени, по-персонализирано обслужване, край на бакшишите и т.н.

Трябва да припомня, че за момента в София ще се предлага само нискотарифната услугата UberX. Aвтомобилите са на частни лица, които са решили да се запишат като шофьори. Тези, които искат да се възползват от услугите на Uber, трябва да си изтеглят мобилното приложение, което е налично за iOS, Android и Windows Phone. От тях ще се поиска да си направят регистрация с име, фамилия, номер на мобилния телефон и валидна кредитна/дебитна карта. Трябва GPS-ът на телефона ви да бъде включен, за да работи самото приложение. При заявка за кола, ще бъде намерена най-близката до вас, като вие ще имате възможност да видите какъв модел е тя, имена и снимка на шофьора, както и оценката от предишните клиенти, които той е обслужвал. Заплащането е автоматично, като парите се теглят от вашата кредитна или дебитна карта.

uberprivatedriver-2

Снощи реших да използвам за първи път Uber, възползвайки се от промо кода, който се предоставя при регистрация в приложението. Нямах никакви проблеми при повикването на кола – изписа, че ще дойде до 10 минути, а беше при мен на 2-та минута. Наистина трябва да призная един плюс на Uber – обслужването, нещо, върху което нашите таксиметрови шофьори трябва наистина да поработят. Колите са нови, изискаването е да са не по-стари от 10 години, чисти са, но за някои може да е малко странен фактът, че те нямат обозначителна маркировка на Uber, нито пък са в типичния жълт цвят. При онлайн повикването се задава начало и край на маршрута, но потребителят може сам да си избере по кой път точно да мине.

Когато се качихме, шофьорът попита дали музиката, която върви по радиото ни харесва и дали имаме някакви специфични предпочитания, при наше желание щеше да пусне това, което на нас ни харесва. В колите в САЩ има вградено Spotify и на въпрос дали и тази опция ще бъда налична за България, шофьорът ми отговори, че все още не е сигурно, но имплементиране на услугата най-вероятно ще има на по-късен етап.

uber

За момента компанията е в стартова фаза и все още пробива на нашия пазар и иска да види какви са отзивите на българите. Около Uber се вдигна доста шум у нас, като основно бяха цитирани отделни случаи в различни страни, които са довели до спирането му там. Поради тази причина ми беше интересно дали българските потребители имат интерес, доверие и готовност да използват подобен тип услуги. Моят шофьор ми каза, че аз съм четвъртата му поръчка в рамките на един час. Беше усмихнат, любезен и отговори на всичко, което го попитах. Каза, че за момента Uber използват основно млади хора, което най-вероятно се дължи на факта, че услугата предлага безконтактно плащане и повикването на кола се прави през приложението, не по телефона, както повече от нас са свикнали. По този начин пътниците казват сбогом на бакшишите (сметка от 5,10, вие плащате 6), помпите, сумтенето и недодоволство, а огромен плюс е спокойствието за това, че няма да бъдете прекарани по възможно най-дългия маршрут, само за да се навърти 1 лев отгоре.

Ако трябва да оценявам по точкова система от 1 до 10, за обслужването, без да се замисля, ще дам 10. Сега, нека поговорим и за цените. Предполагам повечето от вас си задават въпроса дали наистина е по-евтино и заслужава ли си? Категорично да. За повикване се таксуват 70 ст., за един километър 40 ст., а за минута престой в колата 20 ст., което е два пъти по-евтино от сегашните предложения на такситата в България. Повикахме кола от метростанция Константин Величков. Не бях сама и поради тази причина спирахме на няколко места – първо в близост до метростанция Сердика, след това на ул. Иван Денкоглу, а последната спирка беше до квартал Дървеница. Крайната сметка беше 7.91 лв., което смятам е достатъчно разумно за изминатия път. За много по-малко разстояние други таксиметрови компании са ме тактували с почти същата, даже и по-висока сума. Мисля, че тук цифрите са по-силни от думите.

uber

За финал ще кажа, че всеки може да оцени своя шофьор, както и той него. Аз лично дадох 5 звезди, защото бях изключително доволна от обслужването. За тези, които искат да изпробват Uber, но все още са притеснени от безкешовото плащане, компанията предлага специална промоция за първите три месеца от ползване на услугата. Всички новорегистрирани потребители имат право на две безплатни пътувания в рамките на 30 лева всяко, като офертата важи до 20 февруари. За да активират промоцията, в изтегленото приложение се въвежда промо кодът UBERXSOFIA. За всеки поканен приятел вие, както и той, ще получите още 15 лв. безплатно за следващото пътуване.

Вие ползвахте ли вече Uber и какви са вашите впечатление от новата компания?