През 2019 г. очакваме на пазара да се появи първият в света смартфон с диамантен дисплей. Разработчик на технологията е компанията Akhan Semiconductor, като CNET споделят (цитирани от Android Authority), че първоначално тя ще бъде имплементирана в смартфон от един единствен производител.

Самата технология на диамантените дисплеи се нарича Mirage Diamond Glass и разчита на изкуствено създадени в лаборатория диаманти, под формата на нанокристална решетка. Така въпросните дисплеи ще са силно устойчиви на удари и счупване. Споменава се, че екраните на такъв смартфон ще са до шест пъти по-здрави и десет пъти по-устойчиви.

Плюсът в случая е също така, че Mirage Diamond Glass може да се комбинира със съществуващи в момента покрития за дисплеи, като например Gorilla Glass, което ще направи екраните още по-здрави.

За сега не се споменава кой производител на смартфони са избрали за партньорство от Akhan Semiconductor, но според CNET не става въпрос за нито един от големите големите играчи, между които Samsung, Apple, Huawei и Xiaomi. Всъщност Akhan ще се спрат на малък производител, но ще трябва да почакаме, за да разберем името му по-напред в бъдещето.